Amerika elfogadhatatlannak tartja az iráni nyomulást

Az amerikai kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy Irán tovább korlátozza a 2015-ös nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeinek teljesítését – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy kansasi rádiónak adott interjújában pénteken.

„Most jelentették be, hogy az atomprogramjával kapcsolatos kutatási és fejlesztési munkálatokat bővíti, és ez elfogadhatatlan” – fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője.

Közölte azt is, hogy változatlanul „bízik” abban, hogy lesz lehetőség diplomáciai tárgyalásokra. Emlékeztetett rá: „Trump elnök hónapok óta mondja, hogy kész az előfeltételek nélküli találkozóra”.

Leszögezve, hogy az amerikai álláspont egyértelmű arra vonatkozóan, hogy Washington mit vár az esetleges megbeszélésektől, Pompeo ismételten kárhoztatta az iráni ballisztikusrakéta-programot és elítélte a szerinte Irán által vezetett „terrorkampányt”.

Tovább szorongatják Európát az ajatollahok

Teherán újabb két hónapot adott az európaiaknak a nukleáris megállapodás megmentésére.

Pompeo – aki pénteken Kansas államban tett látogatást – előadást tartott a kansasi állami egyetemen is. A miniszter arra reagált, hogy Teherán néhány órával korábban bejelentette:

oly módon csökkenti tovább a 2015-ös nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeinek teljesítését, hogy egyáltalán nem korlátozza az urándúsítással kapcsolatos kutatási és fejlesztési tevékenységét.

A döntésről Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter tájékoztatta az Európai Uniót. A külügyminisztérium szóvivője azt mondta az ISNA hírügynökség szerint: Zaríf levelet küldött Federica Mogherininek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének.

Hat nagyhatalommal 2015-ben kötött megállapodása alapján Irán folytathat kis mértékű urándúsítással járó kutatást és fejlesztést, de nem halmozhatja fel a dúsított uránt, és bizonyos típusú urándúsító centrifugákat nem használhat.

Miközben folytak a tárgyalások az európai nagyhatalmakkal, Irán már szerdán este bejelentette, hogy egy harmadik fázis keretében tovább csökkenti a szerződésben szereplő vállalásainak számát. Zaríf csütörtökön kijelentette az IRNA hírügynökség szerint: „természetesen ezek a lépések megfordíthatók, ha az EU teljesíti ígéreteit a megállapodás megmentése érdekében.”

Az európai nagyhatalmak vezetői aggasztónak nevezték a fejleményt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) júliusban jelentette, hogy Irán átlépte mind a dúsított uránkészletére vonatkozó 202,8 kilogrammos, mind az urándúsítás tisztaságára vonatkozó 3,67 százalékos határértéket.

Irán és a világ vezető hatalmai 2015-ben, több mint 10 évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az Iszlám Köztársaság atomprogramjáról, amelynek értelmében Teherán korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe a nemzetközi közösség feloldja az Iránt sújtó szankciók nagy részét.

Irán elutasítja az atomalku újratárgyalását

Az iráni külügyminiszter Párizsban kilátásba helyezte, hogy végleg felhagynak az atomalkuból fakadó további kötelezettségvállalásainak betartásával.