Netanjahu villámlátogatáson járt Londonban

Boris Johnson a Downing Street 10-ben fogadta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, és a közel-keleti békefolyamattal kapcsolatban a kétállami megoldás megvitatását kezdeményezte. Nagy Gabriella összefoglalója.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter az iráni agresszió megfékezésére tett korábbi erőfeszítéseivel összhangban, és egy nappal azután, hogy a teheráni vezetés bejelentette a nukleáris egyezmény újabb megsértését, villámlátogatásra érkezett Londonba. Az izraeli delegációhoz csatlakozott a légierő parancsnoka, Amikam Norkin vezérőrnagy, és a hadsereg műveleti igazgatóságának vezetője, Aharon Haliva vezérőrnagy.

Benjamin Netanjahu a brit fővárosban beiktatásuk után most először találkozott Boris Johnson brit miniszterelnökkel és Mark Esper amerikai védelmi miniszterrel.

Csütörtök reggel, a londoni gépre való felszállás előtt, az Egyesült Államok és Irán közötti ellentétek diplomáciai úton való megoldásának felvetésével kapcsolatosan a napokban megjelent hírekre reagálva, Netanjahu a teheráni rezsim elleni szigorítások fokozására hívta fel a figyelmet, mondván:

„Most nincs itt az ideje az Iránnal való tárgyalásoknak”.

Az utazás előtt izraeli elemzők előrejelezték, hogy a teheráni szankciók szigorításának felvetésére nem biztos, hogy a Brexit körül kialakult belpolitikai válság a legmegfelelőbb alkalom. Arról nem is beszélve, hogy az iráni egyezmény a brit diplomácia legalább annyira érzékeny pontja, mint az Európai Unióból való kilépés. Ugyanis az Egyesült Királyság a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás egyik aláírója, és továbbra is határozottan támogatja a dealt, a közelmúltban a Gibraltári és Hormuz-szorosban kipattant brit-teheráni konfliktus ellenére.

A két kormányfő közötti találkozóra végül a kora délutáni órákban került sor. Boris Johnson a Downing Street 10-ben fogadta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, és a közel-keleti békefolyamattal kapcsolatban a kétállami megoldás megvitatását kezdeményezte.

Netanjahu izraeli részről méltatta a két ország közötti jó diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat, majd átváltott a hivatalos látogatás valódi céljára.

„Ön nagyszerű barátja a zsidó népnek és Izraelnek. Nagyra értékelem az antiszemitizmus elleni határozott álláspontját és Izrael biztonságának támogatását” — mondta Netanjahu. „Kapcsolatunk soha nem látott méreteket öltött — gazdasági, kereskedelmi, technológiai, védelmi együttműködés. Ezek mind nagyszerű dolgok”.

„Nem mintha hiányában lennénk a kihívásoknak. Ott van számunkra Irán agressziójának és terrorizmusának kihívása, és szeretnék beszélni Önnel arról, hogyan dolgozhatnánk együtt, hogy a béke érdekében felülkerekedjünk ezeken a dolgokon”.

A sajtónak szánt rövid nyilatkozatokat kivéve a nyilvánosság kizárása mellett zajló félórás találkozó után Benjamin Netanjahu elhagyva a brit miniszterelnöki rezidenciát, előbb Ben Wallace brit, majd később Mark Esper amerikai védelmi miniszterekkel találkozott. A Londonban tartózkodó Mike Pence amerikai alelnökkel nem volt előre megbeszélt találkozó.

Benjamin Netanjahu az alig két hónapja hivatalba lépő Esperrel, a miniszterelnöki hivatal közleménye szerint „Izrael biztonsági szükségleteiről” tárgyalt. A találkozó összecseng a héber nyelvű médiában megszellőztetett, és várhatóan még a szeptemberi választások előtt terítékre kerülő amerikai-izraeli közös biztonsági paktum bejelentésével. A nagyszabású gesztus a két ország kölcsönös biztonságpolitikai támogatása mellett főleg Donald Trump Benjamin Netanjahu újraválasztása melletti elkötelezettségét jelentené, amennyiben létrejön.