Visszavonták a hongkongi tüntetéseket kiváltó törvénytervezetet

Egyelőre nem tudni, hogy ez segít-e majd lecsillapítani a tiltakozó mozgalmat, de a hongkongi tőzsdeindex mindenesetre több, mint 3 százalékkal emelkedett.

Carrie Lam hongkongi kormányzó bejelentette szerdán, hogy visszavonta a kiadatási törvénytervezetet, amely heves társadalmi ellenállást váltott ki a különleges státusú kínai területen.

A törvénytervezetet, amelynek értelmében a bűnügyi eljárás során a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának, Lam júniusban felfüggesztette, de ezzel sem tudta elérni, hogy abbamaradjanak a hetek óta tartó tüntetések.
A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint Lam a múlt héten üzletemberek előtt kijelentette, hogy „megbocsáthatatlan rombolást” követett el a törvénytervezet benyújtásával. Egy kiszivárogtatott hangfelvétel szerint – ha lesz választása – várhatóan bocsánatot kér és lemond.
Lam szerdán a tévében – nem élő adásban – azt üzente, hogy kormánya nem teljesíti a tüntetők további követeléseit, egyebek közt nem indít külön, független vizsgálatot annak kiderítésére, hogy voltak-e rendőri túlkapások a tüntetőkkel szemben. Lam ugyanakkor két új taggal bővítette azt a rendőri bizottságot, amely vizsgálja az ügyet.
A kormányzó elfogadhatatlannak minősítette a tüntetők azon követelését is, hogy engedjék szabadon őrizetbe vett társaikat.

A hongkongi főkormányzó, Carrie Lam szerdán visszavonja a vitatott kiadatási törvénytervezetet – erősítette meg egy kormányilletékes az erről szóló sajtóértesüléseket.

A törvénytervezetet, amely értelmében a bűnügyi eljárás során a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának, Lam júniusban felfüggesztette, de ezzel sem tudta leállítani a Kínához 1997-ben visszakerült volt brit gyarmaton június 9-én kezdődött, és már 13 hete tartó tüntetéseket. A tiltakozók a törvényjavaslat teljes visszavonását, és a főkormányzó lemondását követelték, aki – szerintük – Peking befolyása alatt áll.

Hongkong büszke szabadságharca: nem engednek az elveikből

A kínai diktatúra működési mechanizmusa és frusztráltsága, félelme tükröződik a hongkongi intézkedések mögött. Gyenge Dániel írása.

A várható bejelentéssel kapcsolatos sajtóhírek hatására a hongkongi irányadó tőzsdeindex, a Hang Seng szerdán több mint 3 százalékkal emelkedett.

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint Lam a múlt héten üzletemberek előtt kijelentette, hogy „megbocsáthatatlan rombolást” követett el a törvénytervezet benyújtásával. Egy kiszivárogtatott hangfelvétel szerint – ha lesz választása -várhatóan bocsánatot kér és lemond.

A zárt ajtók mögött tartott ülésen a főkormányzó kijelentette, hogy „nagyon korlátozottak” az eszközei a válság megoldására, mert az elégedetlenség nemzetbiztonsági és szuverenitási kérdéssé vált Kína számára az Egyesült Államokhoz fűződő egyre feszültebb viszonya közepette.

Egyelőre nem tudni, hogy a törvénytervezet várható visszavonása segít-e majd lecsillapítani a tiltakozó mozgalmat. Az azonnali reakció egyelőre visszafogott, a valódi tét az, vajon hányan mennek ismét az utcára – jegyezte meg a Reuters.

FRISSÍTÉS 13:50:

Carrie Lam hongkongi kormányzó az előzetes híreknek megfelelően bejelentette, hogy visszavonta a kiadatási törvénytervezetet, amely heves társadalmi ellenállást váltott ki a különleges státusú kínai területen.

Lam a tévében – nem élő adásban – azt üzente, hogy kormánya nem teljesíti a tüntetők további követeléseit, egyebek közt nem indít külön, független vizsgálatot annak kiderítésére, hogy voltak-e rendőri túlkapások a tüntetőkkel szemben. Lam ugyanakkor két új taggal bővítette azt a rendőri bizottságot, amely vizsgálja az ügyet.

A kormányzó elfogadhatatlannak minősítette a tüntetők azon követelését is, hogy engedjék szabadon őrizetbe vett társaikat.

A hongkongi zsidók távol tartják magukat a tüntetésektől

Sokan úgy érzik , hogy nincs joguk beleszólni, nem is beszélik a kantoni nyelvet, ráadásul a tüntetések veszélyesek.