Leonard Cohen emlékére szobrot állítottak Vilniusban

A világhírű énekes és dalszövegíró édesanyja Litvániából származott. 

Bronzból készült szobrot állítottak Leonard Cohen kanadai költő, regényíró, énekes és dalszövegíró emlékére szombaton Vilniusban — közölte az LRT nevű lap oldalán. Az alkotás átmenetileg egy étterem udvarára került, ám a város vezetése szeretné, ha állandó helyet is kapna a jövőben.

A műalkotás mögött egy norvég üzletember, John Afseth áll, aki 15 éve él a városban, és elmondása szerint arra törekszik, hogy azt a „rock ‘n’ roll fővárosává” tegye különböző világsztárokról mintázott szobrok kiállításával.

„Vilniusnak rá kell találnia a saját lelkére” — hangzott el Afseth részéről a szombati átadóünnepségen, ahol a város polgármestere feleségével együtt avatta fel az élethű nagyságú szobrot.

Leonard Cohen örök szerelmének állítanak emléket

A „Marianne & Leonard: Szerelem szavai” című dokumentumfilm az ő történetükről mesél.

Cohen édesanyja Litvánia második legnagyobb településén, Kaunasban született 1905-ben egy zsidó rabbi lányaként. A család 1927-ben költözött Kanadába.

Így Leonard Cohen már Montréalban született 1934-ben, majd később éveken át Kaliforniában élt. 2016-ban, 82 éves korában hunyt el, élete során azonban egyszer sem járt Litvániában.

20 évvel ezelőtt Vilniusban Frank Zappa legendás amerikai zeneszerző, gitáros is szobrot kapott, ahogy néhány évvel ezelőtt John Lennon is. Afseth elmondása szerint a szintén zsidó gyökerekkel rendelkező Bob Dylan előtt is szeretne hasonló módon tisztelegni a litván fővárosban.