Leonard Cohen örök szerelmének állítanak emléket

Ráadásul annak a dokumentarista férfinak a rendezésében, aki szintén a világhírű dalszerző énekes múzsájának udvarolt. 

2016-ban hunyt el Marianne Ihlen, akinek neve sokak számára Leonard Cohen múzsájaként vált ismertté. A világhírű kanadai énekes, dalszövegíró még kevéssel a saját halála előtt is levelet címzett számára a túlvilágra.

„Csak egy kicsivel vagyok mögötted, majdnem elég közel ahhoz, hogy megfogjam a kezedet”

— üzente a zsidó származású művész, aki nem sokkal később, 82 éves szintén elköltözött az élők sorából.

Nick Broomfield dokumentumfilmjével kettejük szerelmének állít emléket, és a „Marianne & Leonard: Szerelem szavai” az ő történetüket őrzi.

MARIANNE & LEONARD WORDS OF LOVE | Official Trailer | Roadside Attractions

Marianne & Leonard: Words of Love is renowned filmmaker Nick Broomfield’s most personal and romantic film of his storied career. The documentary starts on th…

A sztori a görög Szaróni-szigetek egyikén kezdődött, ahova Cohen kezdeti költői sikerei után utazott a ’60-as években. Az ottani események végül élete végéig meghatározóak maradtak, hiszen ezen a — főként művészek és bohémok paradicsomának számító — Hydra szigeten találkozott az akkoriban 25 éves lánnyal, a norvég Marian Ihlennel.

Marianne hamar Cohen múzsájává vált, akit némi kábítószer mellett folyamatosan írói alkotásra inspirált. Ám a művész sikertelennek bizonyult Beautiful Losers című novellája után úgy döntött, hogy inkább visszaköltözik Montréalba, majd New Yorkba, ahol — a későbbi rajongók szerencséjére — végül dalszövegíróvá vált.

A Suzanne című művével óriásit alakító Cohen idővel egyre ismertebbé és sikeresebbé vált, szerte Észak-Amerikában és Európában. Habár sosem kötöttek házasságot, a Hydra szigetén maradt szőke szerelme folyamatosan biztos pont maradt számára karrierje elején.

Később So Long, Marianne című dalában Cohen ugyan kettejük szétválásáról énekelt, úgy tűnt, mégsem tudtak örökre elszakadni egymástól — noha a művész akkoriban már más nővel nevelt gyermeket.

Leonard Cohen – So Long, Marianne (Audio)

Leonard Cohen – So Long, Marianne (Official Audio)Listen on Spotify: http://smarturl.it/lc_spotify Listen on Apple Music: http://smarturl.it/lc_apple Amazo…

A románcról szóló dokumentumfilm rendezője, Broomfield egész meglepő és őszinte részletekkel fűszerezte meg a történetet — amiről a The Times of Israel is beszámolt. Mindez annak fényében sem meglepő, hogy 20 éves korában maga is Hydra szigetére utazott, ahol szintén kapcsolatba került Marianne-nal.

A Los Angelesben élő rendező a TOI-nak adott interjúban még több háttérinformációt osztott meg arról, hogyan tölthette Cohen az idején a görög szigeteken. Arra a kérdésre, hogy milyen hatással volt Cohenre zsidó származása, Broomfield elmondta, hogy

habár nagy befolyást gyakorolt rá a Talmudot kutató nagypapája, akivel sokáig együtt élt, és a zsidó irodalommal, valamint a szent könyvekkel is mélyen lehetősége volt megismerkedni, a szigeten eltöltött idő alatt kevésbé játszott szerepet mindez a hétköznapjai során,

és csak később vált számára igazán fontossá a zsidó vallás.

„Azt hiszem, egy szigorú zsidó családból származott, aminek volt befolyása Montréal zsinagógáira, tehát ez a felnövekedésében is fontos szerepet játszott. De Hydrán, nem is tudom, hogy volt-e egyáltalán zsinagóga”

— fogalmazott Broomfield, akinek beszámolója szerint pár alkalommal személyesen is találkozott Cohennel, akivel az sem feszélyezte a beszélgetéseit, hogy egykor ugyanannak a nőnek udvaroltak.