Az ENSZ a nyugati hatalmak bűnrészességét is felvetette a jemeni háborús bűncselekményekben

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország is bűnrészesei lehetnek a Jemenben elkövetett háborús bűncselekményeknek azzal, hogy fegyverekkel, illetve hírszerzési és logisztikai támogatással látták el a síita húszi lázadók ellen harcoló, Szaúd-Arábia által vezetett arab koalíciót, amely taktikája részeként a civil lakosságot éhezteti — vált ismertté egy kedden nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentésből.

A világszervezet nyomozói megállapították: valószínű, hogy a négy éve húzódó konfliktusban egymással szemben álló mindkét oldalon elkövettek háborús bűncselekményeket. A jelentés azzal vádolta meg a húszik ellen harcoló arab koalíciót, hogy légicsapásai során civileket ölt meg, illetve szándékosan leállította a polgári lakosság élelmiszer-ellátását, ami éhezéshez vezetett, a húszi lázadók pedig lakott területeket támadtak, gyerekkatonákat alkalmaztak és „ostromszerű” hadviselést folytattak. A jelentésben külön kiemelték a szaúdi vezetésű koalíciót támogató nyugati országok, valamint a húszi lázadók mellett álló Irán szerepét.

A húszik 2014-ben űzték el a jemeni kormányt a fővárosból, Szanaából. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a jemeni kormányerőket légierővel segítő arab koalíció, és ezzel az ENSZ szerint a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságát idézte elő.

A kedden közzétett jelentés szerint az ENSZ Jemenben vizsgálódó független bizottsága titkos listát küldött a világszervezet emberi jogi főbiztosának azokról a személyekről, akik „felelősek lehetnek nemzetközi bűncselekmények elkövetéséért”. A lista több mint 160 lehetséges „fő elkövető” nevét tartalmazza, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Jemen, illetve a húszi mozgalom katonai vezetésének soraiból.

„A jemeni kormány és az azt támogató arab koalíció feltételezhetően úgy hajtott végre légicsapásokat, hogy közben megsértette a célpontok megválogatásának, az arányosságnak és az elővigyázatosságnak az elvét, valamint hadviselése része volt a lakosság éheztetése. Ezek a cselekedetek háborús bűncselekményekkel érhetnek fel” — áll a jelentésben.

A dokumentum szerzői hozzátették: a Franciaországból, az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és más országokból származó fegyverszállítások törvényessége is kérdéseket vet fel.

Jemeni polgárháború: szélsőséges csoportokhoz kerültek amerikai fegyverek

Több szélsőséges iszlamista szervezet, egyebek mellett az al-Kaida helyi csoportja, illetve Irán és a libanoni síita Hezbollah is hasznot húzhatott azokból az amerikai gyártmányú fegyverekből, amelyeket Washington Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek adott el a jemeni polgárháború kitörése óta – jelentette be a CNN amerikai hírtelevízió kedden.