Izrael szerint tűzszünetet kért a Hezbollah-vezér

Hasszán Naszrallah közvetítőkön keresztül kérte a zsidó államtól, ne eszkalálja a konfliktust, miután az 100 tüzérségi lövedékkel válaszolt Észak-Izraelre kilőtt rakétáikra, — állítja egy magasrangú izraeli forrás.

A The Times of Israel információi szerint gyorsan véget ért a tegnapi határmenti konfliktus, miután a kezdeményező fél, a libanoni Hezbollah terrorszervezet vezetője az izraeli válaszcsapást követően üzenetet küldött a libanoni miniszterelnökön, Szaad Haririn, francia, egyiptomi és amerikai tisztviselőknek:

„a Hezbollah részéről az esemény véget ért.”

A forrás szerint az üzenet egyértelműen arra utal, hogy Naszrallah a harcok befejezésében érdekelt, hogy megőrizhesse a méltóságát. Ez nem zavarja az izraeli felet egészen addig, amíg fokozottan fel vannak készülve a jövőben felmerülő hasonló fenyegetések elhárítására.

„A lényeg az, hogy a Hezbollah üzenetben kért minket, álljunk le.”

Azt is hozzátette, Izrael stratégiai prioritásaiban a libanoni terrorszervezet precíziós rakétaprogramjának leszerelését előbbre sorolta Irán szíriai beágyazódásának megakadályozásánál.

“Azért változtattunk a fenyegetések fontossági sorrendjén, mert megértettük, nem engedhetjük meg, hogy Libanon precíziós rakétákkal rendelkezzen.”

Netanjahu egy a közösségi médiára feltöltött videójában gúnyolódott Naszrallahon, amiért az véglegesen bombabiztos bunkerbe költözött.

„A fickó a bunkerben pontosan tudja miért is él ott.”

Az izraeli miniszterelnök hozzátette, Izrael mindent meg fog tenni biztonságának megőrzéséért földön, vízen, levegőben, és továbbra is fel fognak lépni a precíziós rakéták fenyegetésével szemben.

Fél óra választotta el Izraelt a háborútól?

Csak szerencse és okos trükközés miatt nem volt áldozata a Hezbollah hétvégi rakétatámadásának. 

Naszrallah hivatalos nyilatkozatában már keményebb hangnemet ütött meg. A Hezbollah szerinte a „több tucat év óta fennálló legnagyobb vörös vonalat” lépte át azzal, hogy célba vette Izraelt a határon túl, nem csak a Shebaa farmok területén, ahol a csoport korábban mért csapásokat IDF csapatokra. Az Avivim elleni támadás üzenet Izraelnek:

„Nincsenek többé vörös vonalak. Új fázis kezdődik. Emlékezzetek erre a napra.”