Fél óra választotta el Izraelt a háborútól?

Csak szerencse és okos trükközés miatt nem követelt áldozatokat a Hezbollah libanoni terrorszervezet hétvégi rakétatámadása.

Vasárnap a Hezbollah több páncéltörő rakétát lőtt ki Libanonból Izrael északi részére. Az incidensre az IDF azonban alaposan felkészült. A támadás harci ködében Izrael színjátékkal zavarta meg a terrorszervezetet – írja a The Times of Israel.

Mikor a akció első hírei befutottak még nem volt egyértelmű, hogy a rakéták elérték-e a célpontjaikat. Majd az izraeli médiában megjelent egy felvétel, amin egy sebesült katonát cipelnek a mentőhelikopterhez.

Hananya Naftali on Twitter: „The IDF tricks Hezbollah. 😂It ‘evacuated wounded soldiers’ to confuse Hezbollah while carrying out a massive assault. Brilliant! pic.twitter.com/W6nlpIjMhJ / Twitter”

The IDF tricks Hezbollah. 😂It ‘evacuated wounded soldiers’ to confuse Hezbollah while carrying out a massive assault. Brilliant! pic.twitter.com/W6nlpIjMhJ

A Hezbollah már ünnepelni kezdett, mivel több hírcsatorna is lehozta, hogy izraeli katonák sérültek meg a támadásban. Az izraeli hadsereg azonban „ál-sebesülteket” evakuált és ezzel terelte el a Hezbollah figyelmét. Elhitették a terrorszervezettel, hogy célba talált, majd mikor elcsendesedett a támadás bejelentették, hogy senki nem sérült meg.

Ezt követően Izrael 100 aknavető lövedéket lőtt ki Libanon déli részére és végül elhallgattak a fegyverek.

Izraeli szakértők szerint azonban csak kevesen múlt, hogy nem tört ki háború. A terrorszervezet egyik lövedéke ugyanis eltalált egy katonai mentőautót. Az izraeli rádió egyik kommentátora azt állította, hogy bár a jármű üres volt, mikor eltalálták, alig félórával korábban még katonák ültek benne.

Az izraeli hadsereg annyira biztos volt, hogy a támadásnak nem lesz gyors folytatása, hogy vasárnap estére észak-izraeli farmerek visszatértek a földjeikre és hétfő reggel minden iskolát kinyitottak.

Saad Hariri libanoni miniszterelnök vasárnap este az Egyesült Államok és Franciaország közvetítését és segítségét kérte a kialakult konfliktusban.

Ennek ellenére Bejrútban megünnepelték a Hezbollah „sikeres akcióját.”

Abbas Hamideh on Twitter: „#Beirut celebrating the successful #Hezbollah strike earlier this evening local time. For those that have any doubt that the proud Lebanese people support their courageous lion Sayyed Hassan Nasrallah here it is! #Lebanon 🇱🇧🇵🇸 pic.twitter.com/dlIPv687fV / Twitter”

Beirut celebrating the successful #Hezbollah strike earlier this evening local time. For those that have any doubt that the proud Lebanese people support their courageous lion Sayyed Hassan Nasrallah here it is! #Lebanon 🇱🇧🇵🇸 pic.twitter.com/dlIPv687fV

A konfliktus várhatóan folytatódni fog, Izrael ugyanis nem fogja engedni, hogy Irán egyre nagyobb teret nyerjen Libanonban és Szíriában.

A támadást követően az UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon) az ENSZ Libanonban állomásozó egysége „aggodalmát” fejezte ki támadás miatt és mindkét felet arra szólították fel, hogy „tanúsítson önuralmat”. A hivatalos nyilatkozatában a Hezbollah-ról egy alkalommal sem tett említést.

Netanjahu szerint a Hezbollah „meg sem karcolta” az izraelieket

Az izraeli véderő minden kijárásra vonatkozó tiltást feloldott a libanoni határ mentén lévő településeken.