Németország bocsánatot kért a lengyel nép szenvedéseiért

A második világháború kitörésének 80. évfordulójára emlékeztek Lengyelországban, ahol Frank-Walter Steinmeier német elnök elismerte országa történelmi bűneit, és tartós felelősségét.

A megemlékezések megnyitóját egy Wielun nevű lengyel kisvárosban tartották, amit 80 évvel ezelőtt a németek elsőként kezdtek bombázni. Az eseményen felszólalt Andrzej Duda lengyel elnök és Frank-Walter Steinmeier német elnök is – írja a The Algemeiner. 

Lengyelország lakosságának az egyötödét vesztette el a háborúban, köztük közel hárommillió zsidót.

A fő megemlékezést Varsóban tartották.

„Német vendégként mezítláb állok előttetek. Hálával emlékezek meg arról, ahogy a lengyelek a szabadságukért harcoltak. Szomorúan hajtok fejet az áldozatok szenvedése előtt. Bocsánatot kérek Németország történelmi bűnéért. Elismerem országunk tartós felelősségét”

-mondta Steinmeier a lengyel fővárosban.

A varsói megemlékezésen megjelent Mike Pence amerikai alelnök, Angela Merkel német kancellár valamint Edouard Philippe francia miniszterelnök is.

„Senki nem harcolt olyan bátran, olyan elkötelezettséggel és olyan igazságos dühvel, mint a lengyelek”

– jelentette ki Pence alelnök, aki a Dorian hurrikán miatt otthon maradó Donald Trumpot helyettesítette az ünnepségen.

German invasion of Poland commemorated in Poland | DW News

On September first, 1939, Germany invaded Poland. The date is regarded as the beginning of the World War II. In the early hours, a German warship opened fire…

A megemlékezéseknek politikai színezete is van a lengyelek számára, akik néhány héten belül szavazófülkébe vonulnak. Az hatalmon levő Jog és Igazságosság párt rendszeresen használja politikai célra Lengyelország háborús szenvedéseit.

Morawiecki lengyel miniszterelnök egy párhuzamos gdanski megemlékezésen „kompenzációt” követelt a háborúért. Ennek elsősorban politikai célja van, hiszen a németek már rendezték háborús számláikat. Németország 1992-ben 320 millió dollárt (mai inflációt figyelembe vevő pénzbe átszámítva 580 millió dollár) fizetett a nácik lengyelországi áldozatainak.