Demonstratív hadgyakorlatot tart az Egyesült Államok a Dél-kínai-tengeren

A térségben egyre nagyobb a befolyásért folyó küzdelem Amerika és Kína között – jelentette az AFP hírügynökség a bangkoki amerikai nagykövetség közleménye alapján.

Az USA és és tíz délkelet-ázsiai ország ötnapos gyakorlatán nyolc hadihajó, négy harci repülő és több mint ezer katona vesz részt Thaiföldi-öbölben és a Dél-kínai-tengeren.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter augusztusban részt vett a tíz tagországból álló Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján, hogy előmozdítsa Donald Trump amerikai elnök stratégiáját az Indiai- és a Csendes-óceánra vonatkozóan. Ez a stratégia részben kifejezetten Kína ellen irányul – jegyezte meg az AFP.

A gyakorlat helyszíne valószínűleg nem véletlenül a nyersanyagokban gazdag és a világkereskedelem szempontjából fontos Dél-kínai-tenger, amelyet Kína szinte teljesen magának követel, de követeli magának több ország is, amely határos a tengerrel: Vietnam, a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei, amelyek valamennyien az ASEAN tagjai.

Kína úgy próbálja erősíteni szuverenitását a tenger felett, hogy katonai támaszpontokkal felszerelt mesterséges szigeteket hoz létre.

Washington szerint azonban ez fenyegeti a térség biztonságát, így az amerikai haditengerészet gyakran tart demonstratív műveleteket a tengeren, hogy megmutassa, a tenger szabadon hajózható.

A mostani gyakorlaton Mianmar is részt vesz, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok szankciókkal sújtott több mianmari tisztségviselőt amiatt, hogy az ország hadserege „etnikai tisztogatást” folytatott a muzulmán rohingja lakosok ellen.