Az amerikai LGBT-háború a zsidó közösséget is megosztja

Zsidó aktivisták mind a két oldalon jelen voltak, amikor a bostoni „heteroszexuális menetet” (Straight Pride) ellentüntetők fogadták szombaton — írja a Times of Israel.

A menet során körülbelül kétszáz, Donald Trumpot éltető menetelő vonult fel a bostoni belvárosban. A menetet erős rendőri védelem övezte, és olyan feliratokat tartottak a magasba, mint hogy „remek dolog heterónak lenni”, és „építsd fel a falat, és a bűnözés csökkenni fog”.

A vonulást a zsidó származású brit libertárius-jobboldali aktivista, Milo Yiannopoulos vezette.

A Times of Israel szerint azonban a menet szervezői között neonáci csoportok is szerepeltek.

A menet honlapja szerint „a heteroszexuális emberek elnyomott többséget képeznek”. Az esemény a „heterók azon jogáért került megrendezésre, hogy mindenhol kifejezhessék büszkeségüket anélkül, hogy megítélnék vagy gyűlölnék őket”.

Az ellentüntetők közül többen is a zsidóságra utaló táblákat emeltek fel, így például jelen volt az Izrael-ellenes, baloldali Jewish Voices for Peace, egy másik fiatal pedig a „transz, meleg és zsidó EMBER” feliratot mutatta fel.

A cikk szerint a legtöbb zsidó szervezet figyelmen kívül hagyta az esemény, ám például a Bend the Arc progresszív zsidó közösség elítélte azt, mivel szerinte a menetet „szélsőjobboldaliak” szervezték, akik „antiszemiták és fekete-ellenesek”.

A riporter azonban megszólaltatott egy helyi zsidót is, aki a heteró büszkeség mellett tüntetett, kezében amerikai és izraeli zászlókkal. A fiatal férfi Donald Trumpot támogató sapkát viselt, miközben a vele ordítozó ellentüntetők azt kiabálták, hogy „szabad Palesztinát!”

Joe Strauss elmondta a lapnak, hogy

„azokért a dolgokért állok ki, amelyekben hiszek. Remélem, bemutathatom, mennyire is gyűlölködők az ellentüntetők, és a világ meg fogja érteni, mi folyik itt”.

A cikk szerint LGBT-aktivisták perceken át körbevették a férfit, bemutattak neki és kiabáltak vele: a „szabad Palesztina” mellett azt is ordítozták, hogy „nácik, tűnjetek innen!”

Strauss hozzátette, hogy „azt az üzenetet akarom átadni, hogy teljesen rendben van, ha heteró vagy. Szerintem fura dolog melegnek és transznak lenni, de abszolút támogatom” — mondta az ortodox neveltetést kapott férfi.

„De most már bizonyos tényezők a heterók ellen dolgoznak, mivel a mérleg teljesen átbillent”.

Kitiltották a Dávid-csillagokat az amerikai leszbi menetről

Zsidó és feminista szervezetek tiltakoztak a szervezők lépése miatt.

(Cikkünk címlapképe illusztráció, a 2017-es jeruzsálemi Pride menetet mutatja. Fotó: EPA)