Ehető kannabisz, Izraelből

Egy izraeli cég ehető formában kínálja a kannabisz egyik legfontosabb összetevőjét — számol be a Nocamels.com.

A kannabisz évtizedekig kábítószerként volt elismerve az ENSZ által, olyan drogok közt, mint a kokain és a fantanyl.

Közel 50 éves kutatófolyamat eredményeként azonban a kannabisz növény egyik összetevője, a Cannabidiol (CBD), mely egy nem-pszichoaktív kivonat a növényből, lekerült a nemzetközi droglistáról.

Manapság az orvosi kannabisz már több mint 20 országban legális, emberek millió használják gyógyászati célra.

A gyógyászati, vagyis inkább a rekreációs piacra lépett be egy izraeli vállalat CBD-termékeivel, melyek a kannabisz eme összetevőjét evésre kínálják, a rágcsálni valóktól kezdve a süteményeken át a komplett reggeli vagy vacsora menükig.

A 2018-ban alapított Cannibble FoodTech Ltd. központja az izraeli Kfár Szábá településen van, a társaság közel száz olyan terméket állít elő, melynek egyik összetevője a CBD, és olyan ételek elkészítésének alapanyagául szolgálhat, mint a falafel, különböző shake-ek, palacsinta tészta alapok, hideg és meleg italok.

Pelikann, a Cannible pattogatott kukorica márkája.

A Cannible termékek a CBD-t és a delta 9-tetrahydorcannabinol (THC) nevű másik összetevőt kontrollált mennyiségben tartalmazzák.

„Nem szabad elfelejteni, hogy gyógyszert sem csak tablettás formában fogyasztunk, így aki nem akar kannabiszos cigarettát szívni, annak jól jöhet a kannabiszhoz evés és az ivás útján hozzájutni”

– mondja a társaság elnök-vezérigazgatója, Yoav Bar Joseph.

Saul Kaye kannabisz-szakértő és az iCan start-upokat vizsgáló központ egyik alapítója nagy jövőt jósol az ehető kannabisz származékoknak, ugyanakkor felhívja a figyelmet a potenciális veszélyekre is.

„Míg a dohányzás mérhető, egy szívás, kettő, három, addig az evés útján történő bevitel mérsékelten kontrollálható. Más és más dózis nem egyformán hat mindenkire”

– hívja fel a figyelmet a szekértő.

A kannabisz-fogyasztók választhatnak olyan termékek közt, melyek csak CBD-t tartalmaznak és olyanok közt, melyek THC-t is. Ez utóbbi a kannabisz-növény egyik kivonható összetevője.

A Cannible por formájában is forgalmazza termékét Pelicann néven, mely mindkét összetevőt, a CBD-t és a THC-t is tartalmazza. Más termékek kendert és más nem pszichoaktív kannabisz származékot is tartalmaznak. Mindegyiknek megvan a maga előnye.

Kijevi malőr: megszökött az izraeli drogbáró

A repülőtér vámmentes boltjában éjszaka tűnt el Ámosz Dov Silver, a Telegrass nevű, elsősorban kannabiszt árusító izraeli hálózat megalapítója és vezetője.

„A TCH egyrészről pszichoaktív, ezért be tud tőle tépni az ember” — magyarázza a Ziv Turner, a vállalat üzletfejlesztési igazgatója, „ugyanakkor egyike a legjobb fájdalomcsillapítóknak is. Mindkettőnek van gyógyászati előnye.”

A kendertartalmú termékeknek magas a fehérje- és rosttartalma, és mivel kiszerelésük kevés cukrot és kalóriát tartalmaz, népszerű lehet a sportolók körében, például az Egyesült Államokban.

Mivel Izraelben az ilyen típusú termékek forgalmazása nem engedélyezett, ezért a cég fő piaca az USA-beli Kalifornia és Florida államok. Míg Izrael egyike a világ vezető kannabisz kutató központjainak, a rekreációs, azaz szabadidős kannabisz fogyasztása tiltott.

„Míg a piacon ennyi a bizonytalanság, nem fog dőlni a pénz”– ismeri el Kaye. „Ugyanakkor az izraeli kannabisz-exportban komoly lehetőségek vannak. A jelenlegi helyzet sajnos nem jó a gazdaságnak, nem jó a piacnak, nem használjuk ki a lehetőségeket teljes mértékben.”

A CBD- és kender-tartalmú termékeket 2019 végén kezdik forgalmazni olyan áruházláncok, mint a Walmart, a Publix vagy a 7-Eleven. A THC tartalmú termékek disztribúciója államonként változó lesz. A legtöbb államban az olyan termékek, melyek összetevőinek 0,3%-át meghaladja a THC tartalom, tiltottak, bár vannak államok, ahol engedélyezettek.

„Jelenleg a Natura nevű céggel készülünk stratégiai megállapodást kötni, mellyel kapcsolatban nagyon izgatottak vagyunk”

— mondja Bar Yoseph.

A cikk szerint Turner elmondta, cégük a további terjeszkedésben érdekelt, „hiszen az európai piacot nem lehet figyelmen kívül hagyni. Most azonban, mivel még kicsik vagyunk, nagyon óvatosnak kell lennünk. Ezért is igyekszünk tőkét bevonni nyílt tőkebevonással.”

A Cannibble-nek eddig 1 millió dollárt sikerült bevonni a Pipelbiz közösségi finanszírozó platformon keresztül.

Izraeltől tanul kannabisz-ügyben Amerika

Az Egyesült Államokban egyre többen figyelik, hogyan válik Izrael „tejjel, mézzel és kannabisszal folyó földdé”.