Izraeli találmány — hagyományos protézis helyett szuperhős robotkéz

Egy izraeli cég 3D technológia segítségével hoz létre olyan kéz protéziseket, amivel a gyerekek szuperhősöknek érezhetik magukat. 

Yacov Malinovich és Yoav Medan alapította a Haifa 3D-t. A cég eredetileg a 3D nyomtatás népszerűsítésével foglalkozott. A fizikus Malinovich és a repülőgéptani mérnök Medan többektől hallották, hogy a nyomtatók már képesek végtagokat is készíteni és ezen fellelkesülve ebbe az irányba indultak el.

Fotó: Haifa 3D

A cégükkel csatlakoztak az Enabling the Future elnevezésű nemzetközi kezdeményezéshez, amely önkéntes alapon 3D nyomtatóval készít robot kezeket — számolt be az Israel21c.

„Olyan gyerekekkel kezdtünk, akik kéz nélkül születtek. Mivel gyorsan nőnek, ezért a protéziseket is állandóan cserélni kell”

— mondta Malinovich.

A két férfi amerikai gyártmányokkal kezdte, de hamar rájöttek, hogy minden egyes modellt egyéni módon kell kialakítani. A műanyagnak az az előnye, hogy olcsó és könnyen cserélhető.

אושר מקבל יד

אושר, ילד (כמעט נער) חמוד מנס ציונה שנולד ללא כף יד, קבל לפני כשלושה שבועות יד מותאמת אישית מצוות מודיעין של הפרויקט. בסירטון ניתן לראות את הניסינות…

„Nekem személy szerint nagy meglepetés volt, hogy a gyerekek nem akartak olyan kezet, ami egy igazira hasonlít”

— emlékezett vissza Malinovich.

A legtöbb gyerek ugyanis inkább robot kezet szeretett volna, mint amilyen a szuperhősnek van: Superman, Pókember, Hello Kitty, amit csak egy gyerek kívánhat, és minél színesebb a kéz, annál jobb.

Egy műanyag kéz illesztése néhány hetet vesz igénybe. A cég elsősorban „egyszerű kezeket” gyárt, de már kidolgozott egy olyan protézist is, amely segítségével a tulajdonosa még gitározni is képes volt.

Fotó: Haifa 3D

A cég egy olyan protézisen is dolgozik, ami lehetővé teszi, hogy a gyerekek majd biciklizni is tudjanak.

Malinovich szerint a műanyag kéz nem pótolhatja az igazi hiányát, de pszichológiailag mégis sokat segít a gyerekeknek.

„Ezek a gyerekek sokszor az osztályterem-hierarchia legalján helyezkednek el. Aztán egyszer csak van egy szuperhős kezük, ami feljebb emeli őket”

— mondta a tervező.

Egyszer egy anyuka, akinek a kisfia robotkezet kapott, elmesélte Malinovichnak, hogy a kisfiú az oviban arcon ütött valakit a műanyag kezével. A kéz készítőit örömmel töltötte el, hogy a kisfiú már olyan magabiztosan hordta a kezet, hogy még verekedni is mert vele. Malinovich nevetve vallotta be, hogy bizony megünnepelték az esetet.

A Haifa 3D már 60 személynek adományozott egyénileg megtervezett protézist.

Egy izraeli startup újra feltalálta a kereket

Mindent a kerékbe pakoltak: a motort, a kormányzást, a felfüggesztést és a fékeket, ezzel egy lapos és energiahatékony alapot alkottak.