Izraeli találmány — hagyományos protézis helyett szuperhős robotkéz

Egy izraeli cég 3D technológia segítségével hoz létre olyan kéz protéziseket, amivel a gyerekek szuperhősöknek érezhetik magukat. 

Yacov Malinovich és Yoav Medan alapította a Haifa 3D-t. A cég eredetileg a 3D nyomtatás népszerűsítésével foglalkozott. A fizikus Malinovich és a repülőgéptani mérnök Medan többektől hallották, hogy a nyomtatók már képesek végtagokat is készíteni és ezen fellelkesülve ebbe az irányba indultak el.

Fotó: Haifa 3D

A cégükkel csatlakoztak az Enabling the Future elnevezésű nemzetközi kezdeményezéshez, amely önkéntes alapon 3D nyomtatóval készít robot kezeket — számolt be az Israel21c.

„Olyan gyerekekkel kezdtünk, akik kéz nélkül születtek. Mivel gyorsan nőnek, ezért a protéziseket is állandóan cserélni kell”

— mondta Malinovich.

A két férfi amerikai gyártmányokkal kezdte, de hamar rájöttek, hogy minden egyes modellt egyéni módon kell kialakítani. A műanyagnak az az előnye, hogy olcsó és könnyen cserélhető.

„Nekem személy szerint nagy meglepetés volt, hogy a gyerekek nem akartak olyan kezet, ami egy igazira hasonlít”

— emlékezett vissza Malinovich.

A legtöbb gyerek ugyanis inkább robot kezet szeretett volna, mint amilyen a szuperhősnek van: Superman, Pókember, Hello Kitty, amit csak egy gyerek kívánhat, és minél színesebb a kéz, annál jobb.

Egy műanyag kéz illesztése néhány hetet vesz igénybe. A cég elsősorban „egyszerű kezeket” gyárt, de már kidolgozott egy olyan protézist is, amely segítségével a tulajdonosa még gitározni is képes volt.

Fotó: Haifa 3D

A cég egy olyan protézisen is dolgozik, ami lehetővé teszi, hogy a gyerekek majd biciklizni is tudjanak.

Malinovich szerint a műanyag kéz nem pótolhatja az igazi hiányát, de pszichológiailag mégis sokat segít a gyerekeknek.

„Ezek a gyerekek sokszor az osztályterem-hierarchia legalján helyezkednek el. Aztán egyszer csak van egy szuperhős kezük, ami feljebb emeli őket”

— mondta a tervező.

Egyszer egy anyuka, akinek a kisfia robotkezet kapott, elmesélte Malinovichnak, hogy a kisfiú az oviban arcon ütött valakit a műanyag kezével. A kéz készítőit örömmel töltötte el, hogy a kisfiú már olyan magabiztosan hordta a kezet, hogy még verekedni is mert vele. Malinovich nevetve vallotta be, hogy bizony megünnepelték az esetet.

A Haifa 3D már 60 személynek adományozott egyénileg megtervezett protézist.

Egy izraeli startup újra feltalálta a kereket

Mindent a kerékbe pakoltak: a motort, a kormányzást, a felfüggesztést és a fékeket, ezzel egy lapos és energiahatékony alapot alkottak.