#metoo: tiltakozás az új Polanski-film ellen

A Velencei Filmfesztivál szervezői nem hajlandóak bocsánatot kérni Polanski szerepeltetése miatt, a rendező szerint úgy bánnak vele, mint Dreyfusszal. 

Ma este lesz a premierje az An Officer and a Spy (J’accuse) című filmnek a Velencei Filmfesztiválon. A történelmi thriller Alfred Dreyfus híres ügyét dolgozza fel, akit az antiszemita francia hatóságok ártatlanul ítéltek el kémkedésért. A film azonban nem témája miatt kavart vihart. Sokan inkább a rendező személye sért. – írja a The Times of Israel. 

A 86 éves rendezőt még 1978-ban ítélték el egy 13 éves lány megerőszakolásáért. Polanski azóta menekül az amerikai hatóságok elől, ha visszatérne az Egyesült Államokba, azonnal letartóztatnák. Több kiadatási kérelem ellenére Franciaország már negyven éve nem adja ki Polanskit az amerikaiaknak.

Szökevény státusza ellenére Polanski népszerű rendező maradt Hollywoodban és A zongorista című filmjéért még Oscar-díjjal is jutalmazták. A #metoo botrányokat követően az ő ügyét is újra elővették.

A Velence Filmfesztivál a metoo-hullám ellenére 21 versenyfilmje közé választotta Polanski filmjét, amelynek egyik főszerepét az Oscar-díjas Jean Dujardin játsza, Dreyfus szerepében pedig Louis Garrel látható.

An Officer and a Spy (J’Accuse) new clip official from Venice – 1/2

An Officer and a Spy (J’Accuse) new clip official from Venice – 1/2This is a clip for press use from the Cannes Film Festival, for any enquiries you can reac…

A rendező nem fog megjelenni a fesztiválon, ennek ellenére a szervezők kénytelenek voltak védekezni, amiért levetítik a filmjét. Polanski egy interjúban elmondta, hogy a film jeleneteibe könnyen bele tudja magát élni, mert szerinte őt is olyasmiért vádolják, amit nem követett el.

Lucrecia Martel, a velencei zsűri elnöke megvédte a döntést. „Nem fogok neki gratulálni, de szerintem helyes, hogy a filmje itt van a fesztiválon.”

„Egy ember, aki ilyen mértékű bűntényt követ el, aztán el is ítélik, és az áldozat is elégedett a kompenzációval, na az ilyet nehéz megítélnem” – mondta Martel.

Sokan azzal is megvádolták a fesztivált, hogy diszkriminálja a női rendezőket, mivel a 21 filmből mindössze kettőt rendezett nő.

„Ha találtam volna annyi nő rendezte filmet, ami kitette volna a versenyfilmek 50%-át, akkor beválogattam volna őket” – jegyezte meg a zsűrielnök.

Martin Luther King #metoo botránya: lehet-e gyarló ember történelmi hős?

Ha valaki a jelen mértékével méri a múltat, előbb utóbb minden emlékművet el kell szállítatnia. Hajdú Tímea írása.