Szaporodnak a zsidók elleni támadások az Egyesült Államokban

Tegnapelőtt, augusztus 27-én a New York-i Brooklyn Crown Heights negyedében különösen brutális módon támadtak egy 63 éves, tradicionális haszid öltözéket viselő férfira, Avraham Gopin-ra. A férfit téglával dobták arcon, melynek következtében könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az ügy nagy nyilvánosságot kapott, hiszen az áldozat a híres haszid popzenész, Benny Friedman apósa, az énekes pedig az incidenst megosztotta közösségi oldalain. Az esettel kapcsolatban Bill DeBlasio New York-I főpolgármester is kifejezte együttérzését és hatékony nyomozást ígért az elkövető előkerítése érdekében.

Avraham Gopin a támadás után összevérzett imasálja és az elkövetéshez használt tégla / Forrás: Times of Israel

Az eset sajnos egyáltalán nem precedens értékű. Alig néhány hete szintén Brooklyn, ám ez alkalommal Williamsburg negyedében támadtak három ortodox zsidóra, nem sokkal később az ugyancsak brooklyni Flatbushban inzultálták egy közismert rabbi, Yossi Blachman 12 éves lányát.

Hiába a főpolgármester együttérző szavai és a nyomozások komolysága iránti elkötelezettségének hangoztatása, a megszaporodott, és egyértelműen antiszemita jellegű támadások ellen a tervezésen kívül semmilyen komoly intézkedés nem történt. Nem állították fel például a korábban Bill DeBlasio által megígért, ilyen jellegű ügyekre szakosodott nyomozócsapatot sem, miközben a Demokrata Párt színeiben elnökjelöltségért induló DeBlasio a támadásokból politikai tőkét próbál kovácsolni, miután az incidenseket Trump elnöksége alatt megnövekvő társadalmi feszültségek számlájára kívánja írni.