Trump az olasz kormányfőnek drukkol

Donald Trump amerikai elnök Giuseppe Conte olasz kormányfőt dicsérte keddi Twitter-bejegyzéseinek egyikében.

„Nagyon tehetséges ember, aki remélhetően miniszterelnök marad”

— írta mikroblogjában az amerikai elnök.

Olaszországban jelenleg kormányválság van, Conte a múlt héten lemondott, a nagyobb pártok jelenleg keresik a megoldást a helyzetre.

Donald Trump „rendkívül tiszteletre méltónak” nevezte az olasz kormányfőt, és megjegyezte, hogy „erőteljesen” képviselte országát a G7-es országcsoport múlt hét végi biarritzi csúcstalálkozóján. Hozzáfűzte, hogy Conte jól együttműködik az Egyesült Államokkal is.

Giuseppe Contét, aki korábban jogi tanulmányokat folytatott a New Havenben lévő Yale Egyetemen és a pittsburghi Duquesne Egyetemen is, Trump tavaly júliusban kétoldalú látogatáson is fogadta a Fehér Házban. Az amerikai elnök később is dicsérte az olasz politikust, kiemelve például „nagyszerű győzelmét”, jóllehet Conte nem választásokon aratott győzelmet, hanem a győztes pártok kompromisszumok eredményeként nevezték ki a római kormány élére.

Az olasz kormányfő korábban kijelentette, hogy Róma új „kivételezett partnere” Washingtonnak, és ő személyesen is kész arra, hogy Európában erősítse az amerikai kormány álláspontját a NATO-tagországok védelmi kiadásainak növeléséről.

Donald Trump, aki többször is bírálta a nagy európai országok bevándorlási politikáját, a Conte-kormány migránspolitikájával többször is nyilvánosan egyetértését fejezte ki, külön kiemelve Matteo Salvini belügyminiszter szerepét.

„Őszintén szólva a kormányfő az illegális migráció ügyében velünk van, Itália belefáradt” a migrációba

— fogalmazott az idén áprilisban Trump. Conte nem cáfolta az amerikai elnök állításait, sőt, folyamatosan dicsérte őt.

Moszkva-barát „beach boy” irányíthatja hamarosan Olaszországot

Az EU-nak szembe kell nézni egy olyan válsággóccal, amelyhez képest a görög krízis smafu volt, és amely maga alá is temetheti az eurót. Eperjesi Ildikó elemzése.

Elemzők szerint európai partnerei között

az amerikai kormány megkülönböztetett figyelmet szentel Olaszországnak.

A lemondott, de ismét az olasz miniszterelnöki székre pályázó Giuseppe Conte vette át az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevében a balközép Demokrata Párttal (PD) folytatott kormányalakítás vezetését kedden, kevesebb mint egy nappal az államfőtől szabott határidő lejárta előtt.

Az M5S és a PD közti kormányalakítási egyeztetés kedd késő délután indult újra, miután a nap folyamán a két párt tárgyalásai néhány órára megszakadtak. A pártok vezetői kedd éjszaka és szerdán is folytatják az egyeztetést.

Sajtóértesülések szerint az M5S addig nem volt hajlandó ismét tárgyalóasztalhoz ülni, amíg a PD nem egyezett bele, hogy a közös kormány miniszterelnöke a kedden lemondott Giuseppe Conte legyen. A PD politikusai úgy nyilatkoztak, hogy az egyeztetést az M5S lassította, mivel az M5S a miniszterelnök-helyettesi posztot és minden jelentősebb tárcát is magának követelt.

Az ellentéteket Giuseppe Conte és a PD-főtitkár Nicola Zingaretti között létesített telefonos „forródróton” keresztül sikerült enyhíteni. Az olasz sajtó azonban úgy vélte, hogy az ellentétek és viták valójában csak a színfalak mögötti politikai „adok-kapokat” leplezték, miközben M5S és PD elosztotta egymás között a miniszteri bársonyszékeket.

Elemzők fordulatnak tartják azonban, hogy a két párt közti kormányalakítást az M5S vezetője Luigi Di Maiótól az egy hete lemondott Giuseppe Conte vette át, aki ezzel egyértelművé tette, hogy az M5S vezető politikusává nőtte ki magát.

A korábban Olaszországban is ismeretlen jogászprofesszor Conte tavaly pártokon kívüliként vált az M5S-Liga kormány miniszterelnökévé, akinek feladata a két párt kormányszerződésének garantálása volt. Azóta viszont Giuseppe Conte önálló politikai erőre tett szert, és az M5S felsorakozott mögötte. Contét „homlokon csókolta a politika, és csúnya békából herceggé változott” – jelentette ki Luciano Fontana a Corriere della Sera napilap főszerkesztője.

Kommentárok rámutattak, hogy a civil mozgalomból párttá lett M5S egy év kormányzás után teljesen elveszítette mozgalmi jellegét: a korábban hirdetett közvetlen demokrácia gyakorlatáról megfeledkezve már nem a választóival egyenes internetes kapcsolatban hozza meg döntéseit, hanem zárt ajtók mögötti „hatalmi” egyeztetéseken.

A balközép La Repubblica hangsúlyozta, hogy az utóbbi egy évben majdnem minden választást elveszített PD számára „hatalmas ajándék”, ha ismét kormányra kerülhet.
Sergio Mattarella államfő szerdán zárja le a parlamenti pártokkal tartott konzultáció második körét. A legnagyobb pártokat – a PD-t, a választásokat sürgető Ligát és az M5S-t – utolsóként, egymás után fogadja.

Az M5S és a PD várható megállapodása után az Öt Csillag Mozgalomnak és a Demokrata Pártnak is meg kell győzni a „paktumot” ellenző saját párttagjait, hogy a parlamentben bizalmat szavazzanak a második Conte-kormánynak.

Matteo Salvini belügyminiszter közösségi oldalán bejegyezte, hogy pártja, a jobboldali Liga az egyetlen, amely nem fél az olaszok szavazataitól.