Tényleg felfüggesztik a brit parlamentet a Brexit előtt

II. Erzsébet brit királynő jóváhagyta Boris Johnson miniszterelnök javaslatát, hogy függesszék fel a parlament ülésezését október 14-ig – adták hírül szerda délután a királynő tanácsadói.

A közlés szerint a brit törvényhozás munkáját szeptember 9-től vagy 12-től függesztik fel.

Boris Johnson szerda délelőtt kérelmezte a parlamenti munka felfüggesztését a királynőtől, ami ellenzéki képviselők szerint kísérlet arra, hogy a parlament ne tudja megakadályozni a megállapodás nélküli brit kilépést az Európai Unióból.

Boris Johnson kizárná a parlamentet a Brexitből

A parlamenti ülésszak elhalasztásával a képviselők nem tudják megakadályozni a megállapodás nélküli kilépést.

A nyári törvényhozási szünet szeptember 3-án ér véget, így hat vagy kilenc nap múlva ismét szünetel a parlamenti munka október közepéig. A bírálók szerint a szokatlanul hosszú szünettel Johnson lényegében megfosztja a képviselőket attól, hogy jogszabályok révén kikényszerítsék a Brexit október 31-én esedékes határidejének újbóli elhalasztását.

Boris Johnson határozott álláspontja, hogy a brit EU-tagság – „ha törik, ha szakad” – megszűnik október utolsó napján, akár sikerül újratárgyalni az elődje, Theresa May által az Európai Unióval elért, ám a parlament és a jelenlegi kabinet által az ír-északír határellenőrzés elkerüléséről szóló tartalékmegoldás miatt elvetett megállapodást, akár nem. Johnson ugyanakkor tagadta szerdán, hogy lépése a megállapodás nélküli brit távozást célozza. Mint mondta, van elég ideje a parlamentnek megfontolni a kilépést akár az október 17-18-i EU-csúcstalálkozó előtt, akár utána.

Az alsóházban többségben vannak a megállapodás nélküli Brexitet elutasító képviselők, a Konzervatív Párt pedig kisebbségben, az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) külső támogatásával kormányoz, és így is csak egyfős többséggel.

A parlamenti ülésszak felfüggesztése mindazonáltal gyakori a brit politikában ősszel, a három nagy párt kongresszusának idejére szólóan. Idén az első intervallum, a Brexit-ellenes Liberális Demokratáké szeptember 14-én kezdődik, a sort pedig a Boris Johnson vezette Konzervatív Párté zárja az október 2-án véget érő tanácskozással. A parlament tehát 12 nappal később ül össze újra.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy a királynői jóváhagyás nem volt váratlan. Az uralkodó hajlíthatatlanul távol tartja magát a politikától, különösen a pártpolitikától, és jelképes szerepe azt diktálja, hogy rendre elfogadja a kormány kérését.

Boris Johnson „éppen az a politikus, akire az Egyesült Királyságnak szüksége van”

— írta szerda reggeli Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök, miután a brit kormányfő a parlament munkájának átmeneti időre történő felfüggesztését kérte a királynőtől.

Bebizonyosodik majd, hogy Johnson nagyszerű kormányfő lesz

— fogalmazott az amerikai elnök.

Trump: Johnson „nagyszerű miniszterelnök lesz”

Trump szerint átfogó kereskedelmi megállapodást fog kötni az Egyesült Államok az Európai Unióból kilépő Egyesült Királysággal.

Mikroblogjában Trump megjegyezte: Jeremy Corbynnak, a Munkáspárt vezetőjének így nehéz dolga lesz, hogy bizalmatlansági szavazást kezdeményezhessen Boris Johnson ellen.

Az amerikai elnök többször szólt dicsérő szavakkal Boris Johnsonról, akit már kormányfővé választása előtt is nagyszerű politikusnak nevezett. A legutóbb a hét végén a G7-es országcsoport délnyugat-franciaországi Biarritzban tartott csúcsértekezletén méltatta őt, a többi között kifejtve, hogy az amerikai kormány „nagyon nagy” kereskedelmi megállapodást akar majd Londonnal, a Brexit – az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépése – után.

Az amerikai sajtót bejárta az a fotó, amely Trump és Johnson biarritzi munkareggelijén készült. A fotón a két vezető egymásra mutat, és tele szájjal nevet. „Ez jellemzi legjobban a közeli amerikai-brit viszonyt” – fogalmazott a Business Insider című lap.