Trump: Johnson „nagyszerű miniszterelnök lesz”

Átfogó kereskedelmi megállapodást fog kötni az Egyesült Államok az Európai Unióból kilépő Egyesült Királysággal — mondta vasárnap újságírók előtt Donald Trump amerikai elnök a G7-es országcsoport csúcstalálkozójának otthont adó Biarritzban az MTI szerint, hozzátéve, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök „éppen a megfelelő ember” arra, hogy kiléptesse országát az unióból.

„Ő az az ember, aki véleményem szerint nagyszerű miniszterelnök lesz”

— mondta az amerikai elnök. Hozzátette, hogy várakozásai szerint mostantól felgyorsulhatnak a brit-amerikai kereskedelmi tárgyalások, amelyek eddig a brit fél miatt akadoztak.

Boris Johnson a Trumppal elköltött munkareggelije után arról beszélt, hogy kemény kereskedelmi tárgyalásokra számít az Egyesült Államokkal, de a brit vállalatoknak hatalmas lehetőségei vannak az amerikai piacon.

A brit kormányfő hozzáfűzte: az Egyesült Királyság összességében inkább a „kereskedelmi békét” támogatja, szemben a jelenleg zajló kereskedelmi háborúval, és nem pártolja vámok bevezetését.

Donald Trump igyekezett eloszlatni azokat a híreket, miszerint feszült hangulatban fogadnák őt Biarritzban a világ legfejlettebb országainak vezetői. Reggeli Twitter-üzenetében azt emelte ki, hogy a G7-vezetők remekül kijönnek egymással a találkozón.

Az amerikai elnök arra készül, hogy rávegye a G7-csoport tagjait, tegyenek többet a gazdaság serkentése érdekében, illetve hogy nyissák meg jobban az európai, japán és kanadai piacokat az amerikai gyártók termékei előtt.

Néhány napja újabb szakaszába lépett az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború, miután Peking újabb vámokat vezetett be amerikai termékekkel szemben. Újságírók érdeklődésére Trump úgy fogalmazott: a fokozódó kereskedelmi viták ellenére Washington „jelenleg nagyon jól kijön” Kínával.

Johnson a kormányfői székben: bukás lesz vagy tündöklés?

A harmadik birodalomhoz hasonlítja az EU-t, nem tesz lakatot a szájára, nőzik, hirtelen haragú, mindent túlél, és nála van az atomgomb. Eperjesi Ildikó portréja.