95 éve született Efrájim Kishon

A magyar származású író, aki elkészíttette Izrael legikonikusabb filmjét. 

Augusztus 23-án ünnepelte volna Efrájim Kishon a 95-ig születésnapját. 1924-ben Hoffmann Ferencként látta meg a napvilágot Budapesten. Édesanyja bankigazgató édesapja titkárnőjeként dolgozott. A család teljesen asszimilált volt, jiddisül és héberül egyáltalán nem beszéltek.

1940-ben, 16 éves korában megnyert egy novellaíró díjat a jezsuita gimnáziumban, majd miután a zsidótörvények miatt nem mehetett egyetemre, aranyművesnek tanult.

Fiatalkora jelentős részét munkatáborokban töltötte. 1944-ben egy Szlovákiában található munkatáborba, Jolsvára vitték, ahonnan egy barátjával együtt megszöktek. A Jolsván töltött idő alatt a táborparancsnok titkáraként dolgozott, mivel nagyszerű sakkjátékos is volt, és a parancsnok szeretett vele játszani. A szökés után hamis papírokkal élte túl a holokausztot. A szülei és húga szintén túlélték a vészkorszakot.

Miután Budapestet felszabadították az oroszok, Kishont majdnem ismét elvitték ezúttal Fehéroroszországba, de az írónak sikerült elmenekülnie. A II. világháború után művészettörténetet tanult Budapesten (’48-ban szerzett diplomát). 1946-ban összeházasodott Klamer Évával. Két évvel később nagynénje egy szatíra versenyre küldte egyik írását (tudomása nélkül), amiért első díjban részesült. Az elismerés után a Ludas Matyi magazinnál kapott munkát.

Security Check Required

No Description

A humorista már elismert szerzőként 1949-ban vándorolt Izraelbe, nem bírta elviselni a Magyarországon uralkodó diktatórikus rendszert. A Hoffmann nevet még szülő országában Kishontra változtatta, a végéről a “t” betűt egy izraeli bevándorlásügyi hivatalnok “szedte le”. A Ferenc név szintén nem létezett a hivatalnok szerint, így lett Ephráim.

Élt kibucban, dolgozott villanyszerelőként és takarítóként is, írt a magyar nyelvű izraeli Új Kelet újságba és közben héberül tanult. Négy évvel a kiköltözése után már héberül írt színdarabokat.

Első nagy sikere az 1959-ben megjelent Nézz vissza Mr. Lot című mű volt. De élete fő műve 1963-ban készült el, ekkor került mozikba, Topol főszereplésével, a Sallah Sabati című filmje, amit ő írt és rendezett. A film szatíra a jemenita zsidó bevándorlókról és az őket ellátni képtelen izraeli kormányról. A film nemzetközi sikereket ért el és két Golden Globe díjat is bezsebelt.

Sallah Shabati (TRAILER)

25 DAYS TO GO! We are excited to announce that the 3rd Annual Israel Film Center Festival will feature an Israeli classic: Sallah Shabati, up on the JCC…

Magyarország 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével díjazta Kishont. Az író 2005-ben halt meg Svájcban.

A Kishonról szóló teljes írást itt olvashatja:

Egy igazi izraeli-magyar író-Efraim Kishon

Kishon nem csak író, humorista, rendező, hanem az egyik legjobb társadalomtudós is, aki kiváló érzékkel, humorral fűszerezve mutatta be az 1960-as, ’70-es évekbeli Izrael társadalmi, és mindennapos problémáit. Egyik kedvenc szatíraíróm Hoffmann Ferencként látta meg a napvilágot 1924. augusztus 24-én Budapesten. Édesanyja bankigazgató édesapja titkárnőjeként dolgozott.