Már a levegőbe lőnek a hongkongi rendőrök

Az AP amerikai hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a rendőrök elővették lőfegyvereiket, és egyikük figyelmeztető lövést adott le, mert tiltakozók botokkal és rudakkal támadtak rájuk — írja az MTI.
Az RTHK helyi médiatársaság jelentése szerint egyik riporterük szemtanúja volt annak, hogy egy egyenruhás rendőr a levegőbe lőtt. Az incidens az után történt, hogy a rendőrség könnygázt vetett be tüntetők nagyobb csoportja ellen a város szélén fekvő Tsuen Wan kerületben.

Az összetűzés előtt nem sokkal ért véget egy kormányellenes felvonulás, melynek végállomása Tsuen Wan egyik parkjában volt.

Innen tüntetők egy kisebb csoportja az egyik központi úthoz vonult, amelyet elbarikádoztak.

A rendőrség ez után vetett be könnygázt, mire a tiltakozók téglákkal és Molotov-koktélokkal dobálták meg őket. Ez után a rendőrség vízágyúkkal és egyéb járművekkel kezdett előrenyomulni a tiltakozók irányába, akik nem álltak ellen, szétszéledtek.

A tiltakozók egy része úgy nyilatkozott, hogy azért folyamodtak erőszakhoz, mert a kormány a békés megmozdulásokra nem reagált.

A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban immár tizenkettedik hete zajlanak tüntetések, amelyeket eredetileg az azóta már felfüggesztett, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan egyre inkább a Peking által támogatott kormányzat ellen fordultak.

A demonstrálók a törvénytervezet végleges visszavonásán kívül immár egyebek mellett Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását, valamint a rendőrök tüntetőkkel szembeni akcióinak kivizsgálására hivatott független bizottság megalakítását követelik. Egyre többen követelnek most már mindemellett szabad és demokratikus választásokat is.

A brit örökség harca a modern Kínával — Hongkong a szabadságért énekel, a világ pedig hallgat

Hongkong lakosai Dávidként harcolnak Kína Góliátja ellen, de a kimenetel nem biztos, hogy jól fog alakulni. Hajdú Tímea írása.