Jövő heti Kohn

Márai, Szepes Mária és Faludy a Spiritben, Őrült nők ketrece az Átriumban, Woody Allen Nyíregyházán és a Pesti Színházban, izraeli mozi a Dunaparton, fotókiállítás a Zsidó Múzeumban, kántorkoncert Újpesten, Kulturális Fesztivál Budapest-szerte. Zsidó programajánló a Luah közösségi eseménynaptár segítségével.

Kedden este fél nyolckor az óbudai Spirit Színházban Máraira hangolva: Szepes Mária és Faludy – egy évszázad gondolatai, zenével. Gondolatok a hazáról, vallásról, hitről, barátokról, művészetről, az élet igazi értékeiről. A színházi esten a három klasszikus mester véleményét, gondolatviláguk hasonlóságát vagy éppen különbözőségét mutatják be.  Eközben megszólalnak gitáron egy évszázad közismert dalai, különböző műfajokból – Barriostól Karádyn, a Quimbyn át Leonard Cohenig.

Máraira hangolva: Szepes Mária és Faludy

Máraira hangolva: Szepes Mária és Faludy – egy évszázad gondolatai, zenével. „Mindig hallani kell egy hangot, amely egyszerre szól a világból és a költő lelkéből. Ezt a hangot kell visszaadni.” Három klasszikus mester – egymás kortársai voltak. Színházi estünkben véleményüket, gondolatviláguk hasonlóságát vagy éppen különbözőségét mutatjuk be.

Szerda este hatkor a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban tekinthető meg a Gólem Színház Jaj, istenem! című színdarabja, melyen egyszerre nevethetjük ki magunkat és a (jó?) Istent is… már aki ki meri nevetni.

https://luah.hu/esemeny/jaj-istenem-3/

Csütörtök, péntek, szombat és vasárnap este fél nyolckor Az Őrült Nők Ketrece című musicalt játsszák Alföldi Róbert rendezésében az Átrium Film-Színházban. Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. De ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Az Őrült Nők Ketrece / Herman-Fierstein / Kultúrbrigád-Átrium

AZ ŐRÜLT NŐK KETRECE musical két részben a Kultúrbrigád és az Átrium előadása Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. De ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Csütörtök este kilenckor folytatódik az Izraeli partmozi a Kabinban, ahol a „Lábjegyzet” című 2011-es filmet vetítik. Apa és fia, Elizer és Uriel Shkolnik különc professzorok, akik életüket a Talmud tanulmányozásának szentelték. Elizer makacs nyelvművelő, akinek soha nem ismerik el a munkáját. A fia azonban érvényesülni tud a tudományos életben, és elhalmozzák elismeréssel. Egy napon azonban fordul a kocka. Elizer megtudja, hogy a tudományos munkájáért megkapta az Israel-díjat, a legmagasabb szakmai elismerést. Uriel csodálattal és irigységgel figyeli az apja körül kialakult helyzetet, és válaszút elé kerül, amikor a saját karrierje és az apja támogatása között kell választania.

Izraeli partmozi a Kabinban – 3. vetítés

Augusztus utolsó csütörtökjén is lesz izraeli filmvetítés a Kabinban! Este kilenctől várunk mindenkit egy kicsit intellektuálisabb vígjátékkal, a „lábjegyzettel”. Természetesen ma este is számíthattok izraeli finomságokra! A filmről: Apa és fia, Elizer és Uriel Shkolnik különc professzorok, akik életüket a Talmud tanulmányozásának szentelték. Elizer makacs nyelvművelő, akinek soha nem ismerik el a munkáját.

Szombat este hétkor Woody Allen „Férjek és feleségek” című vígjátékát állítják a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színpadára. Az egyik szakít és új szerelem után néz. A másik ettől sokkot kap, és hirtelen észreveszi, hogy talán új szerelem után kellene nézni… Akkor is együtt, vagy mostantól külön? Mi a jobb, mi az őszintébb, mi az üdvözítőbb? A nagy mulattató komédiájában két pár kénytelen szembenézni házasságának állapotával. Melyik döntés jelenti a jó megoldást? Egyáltalán létezik mindenki számára jó megoldás? Röhejes helyzetekbe tudjuk hozni magunkat, annyi biztos…

Férjek és feleségek

Az egyik szakít és új szerelem után néz. A másik ettől sokkot kap, és hirtelen észreveszi, hogy talán új szerelem után kellene nézni… Akkor is együtt, vagy mostantól külön? Mi a jobb, mi az őszintébb, mi az üdvözítőbb? A nagy mulattató, Woody Allen komédiájában két pár kénytelen szembenézni házasságának állapotával.

Vasárnap este hatkor nyitják meg Tranker Kata Hochstädterék: Családi album – előhívott múlt című kiállítását a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban.  A Hochstädter család történetéről, a családtagok sorsáról nem sokat tudtunk mind ez idáig, fotóalbumuk az 1990-es években került az intézmény gyűjteményébe.

Hochstädterék. Tranker Kata kiállítása / megnyitó

HOCHSTÄDTERÉK. Családi album – előhívott múlt. TRANKER KATA KIÁLLÍTÁSA A tárlatot KRUSOVSZKY DÉNES író nyitja meg szeptember elsején vasárnap, este 6 órakor. Szeretettel várjuk Önöket! A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kiemelt szerepet szán annak, hogy megismertesse a családi múlthoz, a családi emlékezethez kapcsolódó tevékenységét, kutatásait, gyűjteményét.

Vasárnap este hatkor Kántorkoncert lesz az Újpesti Zsinagógában a MÁV Szimfonikusok, Dr. Méhes Balázs orgonaművész, Finta Gergely orgonaművész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Kórusa, az Esztergomi Kispapok Kórusa, valamint Budai Miklós, Fekete László, Raab Gábor, Rudas Dániel, Székelyhidi Hajnal, Zucker Immanuel részvételével.

Kántorkoncert az Újpesti Városnapok alkalmából

Az Újpesti Városnapok és az Újpesti Zsinagóga közös rendezésében szeretettel vár minden érdeklődőt Szerdócz Ervin rabbi, Máté György elnök és az elöljáróság a koncertre. Közreműködnek: MÁV SzimfonikusokVezényel: Dobszay Péter Fellépők: Dr. Méhes Balázs orgonaművész, Finta Gergely orgonaművész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Kórusa – karnagy: Fekete Anikó, az Esztergomi Kispapok Kórusa, valamint Budai Miklós, Fekete László, Raab Gábor, Rudas Dániel, Székelyhidi Hajnal, Zucker Immanuel.

Vasárnap este hétkor Woody Allen kultikus Játszd újra, Sam! című komédiája látható a Pesti Színházban. Allan Felix, a Játszd újra Sam! főszereplője ugyanaz a gátlásos, esetlen, szemüveges, neorotikus, New York-i művész-értelmiségi, aki Woody Allen filmjeiben újra és újra feltűnik. Allan Felix zsákutcába került az életével; felesége otthagyta, egyedül ül feldúlt manhattani lakásában, és kudarcainak okairól töpreng… Fantáziaképeiben mindegyre feltűnik a nagy színész, a kemény, férfias hősöket alakító Humprey Bogart, s Felix mindegyre tőle akarja megtudni a sikeres férfiélet titkát…

Játszd újra, Sam!

Allan Felix, a Játszd újra Sam! főszereplője ugyanaz a gátlásos, esetlen, szemüveges, neorotikus, New York-i művész-értelmiségi, aki Woody Allen filmjeiben újra és újra feltűnik. Allan Felix zsákutcába került az életével; felesége otthagyta, egyedül ül feldúlt manhattani lakásában, és kudarcainak okairól töpreng…

Vasárnap este kezdődik a 22. Zsidó Kulturális Fesztivál, amelyen koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig. A fesztivál gazdag programkínálatáról itt lehet tájékozódni:

„Zsidó Kulturális Fesztivál” organizer bejegyzései.

A Zsidó Kulturális Fesztivál a nagy hagyományokkal rendelkező Nyári Fesztivál helyébe lépve ígér tartalmas és igényes műsorokat. Szórakozást, élményt, és gondolkodásra érdemes programot kínálunk….