Ismét rakétákat tesztelt Észak-Korea

Észak-Korea új fejlesztésű, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat tesztelt az ország vezetője, Kim Dzsong Un személyes felügyelete mellett — jelentette vasárnap a KCNA észak-koreai hírügynökség.

A híradás szerint a szombaton végrehajtott teszt sikeres volt. Kim Dzsong Un hangoztatta, hogy „valóban hatalmas fegyverről” van szó. Észak-Koreának folytatnia kell a koreai stílusú stratégiai és taktikai fegyverek fejlesztését — emelte ki a phenjani diktátor.

Szakértők szerint az észak-koreai sorozatos rakéta- és egyéb fegyvertesztek célja, hogy Phenjan bővítse mozgásterét az atomprogramjáról folytatott tárgyalások esetleges felújítása esetére. Az egyeztetések lényegében holtpontra jutottak, miután Donald Trump amerikai elnök eredménytelen megbeszélést folytatott Kimmel februárban Vietnámban.

Dél-Korea vezérkari főnöksége szombaton arról adott hírt, hogy Észak-Korea valószínűleg újabb rakétakísérleteket hajtott végre. Feltételezésük szerint ismét két rövid hatótávolságú rakétát lőttek ki közel negyedórás eltéréssel a Japán-tengerbe az ország keleti részén fekvő Szondok város környékéről.

Japán azonban tagadta, hogy a rakéták tengeri felségterületén csapódtak volna be.

Észak-Korea egy ideje olyan nagy kaliberű rakéta-sorozatvető kifejlesztésére törekszik, amelynek lövedékei rövid hatótávolságú rakétákra emlékeztetnek. Augusztus 1-jén Phenjan hasonló bejelentést tett a rakéta-sorozatvető újabb sikeres tesztjéről, egy nappal azt követően, hogy dél-koreai források arról adtak hírt, Észak-Korea rövid hatótávolságú rakétákat tesztelt.

Kim Dzsongun állítólag piranhák elé hajíttatta egy tábornokát

Az észak-koreai diktátor végeztetett már ki magas rangú vezetőket légvédelmi ágyúval és lángszóróval is.