Száz éve történt: brutális pogrom Celldömölkön

Egy különösen brutális pogromban legalább hat zsidót gyilkolnak meg – eleveníti fel az eseményeket korabeli források alapján a Konfliktuskutato.hu oldal.

A Celldömölkön lakó mintegy 140 zsidó családból senki sem kompromittálta magát a Tanácsköztársaság során.

Ennek ellenére 1919. augusztus 23-án brutális pogrom tört ki a városban.

Egy népgyűlést követő estén a fejszékkel és botokkal felfegyverkezett csőcselék tulajdon otthonával szemben halálra verte Hoffmann Miksa 73 éves kereskedőt. Segítségére siető vejét hasonlóan leütötték.

1919: fehérterror, román megszállás és gyilkosság Kiskunhalason

Ma száz éve, a Prónay-féle különítményesek 1919. augusztus 6. Kiskunhalasra érkezése vetett véget a helyi vörös uralomnak. Végső István írása.

A korabeli hírek szerint a támadók ezt követően behatoltak a zsidó Ungár család portájára, a családfő karját eltörték, fejét betörték.

Fleischner Márton hadkitüntetéses századost, Celldömölk díszpolgárát, valamint Német Márkus kereskedőt fejszékkel ölték meg. Gergely zászlóst súlyosan megsebesítették. A két Heimfer testvért és Weisz István hadnagyot meggyilkolták. Schönthal tojáskereskedő fejét családjának szeme láttára vágták le.

Felelősségre vonás nem történt a pogrom ügyében.

A csendőrségre bevitt összes lehetséges gyanúsítottnak volt alibije. Az ügyet rövidesen lezárták — zárul a történelmi cikk.

Száz éve történt: a fehérterror lesújt Ozorára

Éppen száz éve kezdődött meg a fehérterrornak nevezett több éves antiszemita atrocitás- és pogrom-sorozat Magyarországon.

(Cikkünk címlapképén a celldömölki zsinagóga látható ismeretlen évben).