Kleopátra illata – egy izraeli farmer ókori és bibliai balzsamokat kever újra

Egy izraeli férfi olajok és tömjének segítségével olyan szert kever, mint amit az ókori királynők illatosításra, a bibliai próféták pedig a kiválasztottak felkenésére használtak. 

A Holt-tenger közelében, a Jordán völgyében él egy férfi, aki az ókor illatait próbálja feltámasztani. Guy Erlich egy Almog elnevezésű településen él Júdea és Somron területén.

A farmer azt állítja, hogy sikerült egy olyan illatot létrehoznia, amit Kleopátra hódolói is érezhettek, mikor földet hajtottak az egyiptomi királynő előtt — számolt be a The Times of Israel. 

Elrich 2008-ban egy kis dombon építette fel a farmját. Jelenleg hatvan, a Bibliában is megemlített növényt termeszt, amikből krémeket, mézet, parfümöket és szappant készít. Sőt a Balm of Gilead nevű farmja már turistacélponttá is vált.

Egy örökbe fogadható fa Elrich farmján. Kép forrása: Balm of Gilead hivatalos oldala.

Elrich álma, hogy újra divatba jöjjön a Bibliában is említett Glieád balzsama. A farmert mindig nagyon érdekelte a bibliai növénytan és az, ahogy az ókori Izraelben művelték a földet. Elrich elmondása szerint ezt a régi tudomány már nem sokan követik.

Elaine Solowey egy professzor, aki a sivatagi növényeket kutatja, ő segített a farmernek, de azt mondja nem lehet biztosan azonosítani, hogy egy-egy növény ugyanaz-e, mint amit a Bibliában említenek.

Elrich tömjén fát is ültetett a farmján, amely az Újszövetség szerint egyike volt azoknak az ajándékoknak, amiket a napkeleti bölcsek hoztak a gyermek Jézusnak Betlehembe. A farmon mézet is készítenek a fa virágából, ami leginkább Afrikában honos.

A Biblia rajongó farmer. Kép forrása: Emil Salman/ Haaretz

Mivel a farm olyan területen van, amit nyugaton gyakran csak „megszállottnak” említenek, nehéz befektetőket találni. Mikor a palesztin hatóság egyik tisztviselőjét kérdezték a farmról, csak ennyit mondott:

„Minden amit a telepeken termesztenek illegális. Azért támogatjuk az ilyen termékek bojkottját.”