A holokauszt észak-afrikai eseményei is tananyaggá válnak Izraelben

Izrael a tananyag részévé fogja tenni, hogy mi történt az észak-afrikai zsidósággal a náci uralom alatt. 

Négy évvel ezelőtt az akkori oktatásügyi miniszter, Shai Piron Izraelben kivette a holokausztot a kötelezően tanítandó történelmi témakörök közül. A tanárok a témát csak kutatási projektként adhatták ki a diákoknak. Az akadémiai körök és a történelem tanárok is kritizálták a döntést — számolt be a The Times of Israel.

Naftali Bennet korábbi oktatásügyi miniszter júniusi kirúgása előtt visszaállította a holokausztot az izraeli érettségi kérdések közé.

Rafi Peretz a jelenlegi miniszter pedig úgy döntött, hogy a tananyag részévé teszi a észak-afrikai zsidók vagy más néven a mizrahi zsidók üldöztetését — a lecke a 12. osztályosok tananyagába fog bekerülni.

1942, december, munkaszolgálatra viszik a tuniszi zsidókat. Kép forrása: Bundesarchiv

„Hosszú éveken át nem beszéltünk arról, hogy mit éltek át azok a zsidók, akik muszlim országokban kerültek a nácik uralma alá. Szomorú története van annak a sok ezer zsidónak, akiket koncentrációs táborokba küldtek, vagy halálmenetekben kellett masírozniuk” — írta Peretz a hivatalos nyilatkozatban.

A Vichy kormány hatalomra kerülése után Marokkó, Líbia és Tunézia antiszemita törvényeket vetett ki arra a 415 ezer zsidóra, akik ezekben az országokban éltek. A Jad Vasem Holokauszt Emlékközpont adatai szerint több ezer líbiai zsidót vittek koncentrációs táborokba.

Idén a Jad Vasem megváltoztatta két holokauszt emléknapi ima szövegét, és a Yizkor, valamint az El Maleh Rahamim imákba beleírták az észak-afrikai zsidó áldozatokat is — derül ki az izraeli lap írásából.

Zsidó vezető: arab nyelvű holokauszt emléktúrákra lenne szükség Németországban

A javaslat mögötti ok: Németországba mintegy egymillió arab ajkú menekült áramlott be az elmúlt 4 évben.