Étteremmé alakítottak egy zsinagógát Romániában

Nem sokkal az észak-romániai Saveni város zsinagógájának 2013-as eladása után a vevő étteremmé alakította az épületet — számol be a Jewish Telegraphic Agency, a Jewish Heritage Europe Alapítvány jelentése alapján.

A Ziaristii, román hírportál szerint az étterem tradicionális román húsételeket kínál.

Miután az 1843-ban felszentelt épületet az állam 2004-ben a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségének visszaadta, az eladni kényszerült az egyre romló állapotban lévő zsinagógát, mivel a város korábban sok ezer zsidó polgárt számláló lakosságában mára szinte egyetlen zsidó sem maradt.

A Saveni-i zsinagóga épülete egy 1996-os fényképen

Szintén ezen a héten lehetett hallani egy másik, fehéroroszországi  zsinagóga értékesítésének kísérletéről, melyet hatezer dollárért kívántak piacra dobni, de vevő híján egyelőre elmaradt a várt tulajdonoscsere. A Minszktől mintegy 180 kilométer távolságra fekvő Poraza falu zsinagógája az ország egyetlen épen maradt, főként terméskőből épült zsinagógája, számolt be a Tut.by fehérorosz hírportál.

Luxus diákotthonná alakítanak egy 108 éves zsinagógát Amerikában

A közösség vezetői pénzügyi nehézségek miatt döntöttek az épület eladása mellett.

A Foundation for Jewish Heritage alapítvány tavaly adott ki egy katalógust, mely 3348 zsinagóga épületet tartalmaz, ezek közül 767 jelenleg is imahelyként szolgál. A második világháború előtt Európában mintegy 17 ezer zsinagóga volt használatban.

Buenos Aires: visszafoglalt zsinagóga

Több, mint húsz év után visszatér a zsidó élet az elhagyatott zsinagógába.