Buenos Aires: visszafoglalt zsinagóga

Több, mint húsz év után visszatér a zsidó élet az elhagyatott zsinagógába – írja a The Jerusalem Post.

Az Argentína fővárosának La Boca negyedében található, európai bevándorlók alapította zsinagógát 1907-ben avatták fel, az ország egyik első zsidó imaházaként. Az utolsó ott szolgálatot teljesítő rabbi halála után az épületet kisajátította egy fiatal punk csoport, akik „kulturális központot” létesítettek és buli helyszínnek kezdték használni.

A „Csillag Háznak” nevezett épület nevét a belső térben látható Dávid-csillagokról kapta, melyek azóta kiegészültek náci szimbólumokkal, horogkeresztekkel és más hasonló graffitikkel.

Miután az elmúlt években a romos és elhagyatott épület hajléktalanok lakták, az argentin Igazságügyi Minisztérium rendelete értelmében – és a helyi Chábád rabbi ösztönzésére – a romos zsinagógát a rendőrség a héten kiürítette.

Szerencsére eddigre már nem sok „lakója” volt az áldatlan állapotban lévő imaháznak, hiszen Shneur „Uri” Mizrahi rabbi, aki a környéken teljesít vallási szolgálatot, már hónapokkal korábban elkezdte győzködni a hajléktalanokat, hogy igyekezzenek más fedél után nézni.

„Az épület helyzetének megoldása a helyi Ügyészség és az argentínai Chábád Lubavics mozgalom közös munkájának eredménye”- tudatta közleményében Hernan Najenson, főügyész-helyettes.

A zsinagóga bejáratára a héten mezuza is került és a helyi zsidó közösség hamarosan birtokba tudja venni.