Arab párt is csatlakozna egy balközép koalíciós izraeli kormányhoz

Bár a kitűzött feltételek miatt egyelőre nem sok esély van rá, de ha ez megtörténne, akkor Izrael történetében először szerepelne arab párt a kormányban.

Ajman Ode, Izrael egyik legismertebb arab parlamenti képviselője, az Egyesült Lista vezetője jelezte, hogy bizonyos feltételek mellett csatlakozna egy balközép koalíciós izraeli kormányhoz — derül ki a The Times of Israel írásából.

Habár a lépés történelmi fordulatot hozhatna és

Izrael történetében először szerepelne arab párt a kormányban,

a Beni Ganz vezette Kék-fehér vezette párt nem valószínű, hogy hajlandó lesz engedni azoknak a feltételeknek, amik mellett az Egyesült Arab Lista csatlakozna.

Ajman Ode ugyanis többek között elvárná a palesztinokkal folytatott béketárgyalások „megújítását”, a tavaly elfogadott nemzetállam törvény visszavonását, valamint a „megszállásnak” való véget vetést.

Sőt, egy új arab város és kórház létrehozásához is követelést fogalmazott meg, és azt is szükségesnek látja, hogy Izrael nemet mondjon az illegálisnak minősített arab házak lerombolására a palesztin területeken.
Bár Ganz mindeddig nem zárta ki hivatalosan az Egyesült Listával való együttműködést, korábban mindig hangsúlyozta, hogy cionista koalíciót kíván létrehozni, ami gyakorlatilag kizárta az együttműködés lehetőségét.