A Kék és Fehér visszautasítja az arab pártszövetség koalíciós ajánlatát

Az izraeli ellenzéki Kék és Fehér párt szerint az arab pártokból álló Egyesült Lista szövetség nem valószínű, hogy tagja lesz annak a koalíciónak, amely reményeik szerint vezetni fogja Izraelt a szeptember 17-i választások után. Hacsak nem ismerik el Izraelt, mint zsidó és demokratikus államot – írja a Ynetnews.

Asaf Zamir, a Kék és Fehér párt képviselője a lapnak nyilatkozva azt mondta: nincs lehetőség az együttműködésre az Egyesült Listával, amely az izraeli arab pártokat képviseli.

Az izraeli arabok a lakosság körülbelül 20 százalékát adják Izraelben.

Korábban a Yedioth Ahronot lapnak adott interjúban mondta azt Ajman Ode, az Egyesült Lista vezetője, hogy megfontolna egy koalíciót a balközép pártokkal, amennyiben egyenlő partnernek fogadják el őket.

Arab párt is csatlakozna egy balközép koalíciós izraeli kormányhoz

Bár a kitűzött szigorú feltételek miatt egyelőre nem sok esély van rá.

Néhány feltételt is szabott az együttműködéshez. Egyebek mellett elvárná a palesztinokkal folytatott béketárgyalások megújítását, a tavaly elfogadott nemzetállam törvény visszavonását, valamint azt is, hogy Izrael vessen véget a „megszállásnak”.

Egy új arab város és kórház létrehozását is el szeretné érni, valamint hogy Izrael nemet mondjon az illegálisnak minősített arab házak lerombolására a palesztin területeken.

Bár Ganz mindeddig nem zárta ki hivatalosan az Egyesült Listával való együttműködést, korábban mindig hangsúlyozta, hogy cionista koalíciót kíván létrehozni, ami gyakorlatilag kizárja az együttműködés lehetőségét az arab pártszövetséggel.