Bejelentette lemondását az olasz miniszterelnök

Giuseppe Conte olasz kormányfő kedd délután bejelentette, hogy este benyújtja lemondását az olasz államfőnek.

Az MTI szerint lemondott az olasz kormányfő, a Guardian szerint közben az „opportunista” Salvinit támadta.

A brit lap szerint az olasz miniszterelnök belügyminiszterét és egyben helyettesét kritizálta, amiért az „komoly következményekkel járó” kormányzási krízist okozott.

Conte szerint Salvini „elárulta az olasz népet”, mikor felborította a jobboldali Liga szövetségét az Öt Csillag Mozgalommal.

A brit lap szerint Salvini új választásokat akart elérni pártjának növekvő támogatása miatt: a Guardian szerint pártja az első helyen áll 38%-os népszerűséggel, azonban az előző választáson mindössze a harmadik legtöbb helyet szerezte meg a parlamentben.

Lemondásával Conte elkerülte, hogy a Liga által követelt bizalmatlansági szavazásra sor kerüljön, azonban Salvini feltételezett terve nem feltétlenül válik valóra, ugyanis az Öt Csillag Mozgalom és a mérsékelt baloldali Demokrata Párt a brit lap szerint még „alternatív többséget szerezhetnek”.

Salvini ezért jelezte is, hogy pártja még megállapodásra juthat az Öt Csillag Mozgalommal, elkerülendő annak a PD-hez fordulását.

A belügyminiszter arról beszélt egy rádió-interjújában, hogy szerinte az olasz nép értékelte eddigi lépéseit a migrációs politikán keresztül a maffiával szembeni fellépésig, és hogy nincsen értelme csupán az ő személye ellen kormányt alakítani, ugyanis az országnak erős vezetésre van szüksége.

Salvini új választásokat akar a nyár közepén

A Liga vezetője kiakadt, amiért az Öt Csillag megvétózná a Torino-Lyon közötti nagysebességű vasútvonal építését.

Amint további információk érhetők el, cikkünket frissítjük.