Kétnapos látogatásra érkezett Ukrajnába Netanjahu

Az izraeli miniszterelnök az első külföldi vezető, aki az új ukrán elnök, Zelenszkij megválasztása után hivatalos látogatást tesz az országban. A reptéren többek között Vitalij Klicsko kijevi polgármester fogadta.

Benjamin Netanjahu gépe vasárnap ért földet Ukrajnában, ezzel kezdett vette a két napos látogatás, melyet sokat az orosz-ajkú választópolgárok felé tett gesztusként értékelnek, röviddel a jövő havi izraeli választások előtt, — írja a The Times of Israel.

כאן חדשות on Twitter: „צפו: נתניהו נחת בשדה התעופה באוקראינה והתקבל בחגיגיות. גברים ונשים בלבוש מסורתי נתנו לרה”מ לבצוע חלה כנהוג במקום@ZeevKam pic.twitter.com/wYEdRjDz3K / Twitter”

צפו: נתניהו נחת בשדה התעופה באוקראינה והתקבל בחגיגיות. גברים ונשים בלבוש מסורתי נתנו לרה”מ לבצוע חלה כנהוג במקום@ZeevKam pic.twitter.com/wYEdRjDz3K

Netanjahut és feleségét a repülőtéren virágokkal, kenyérrel és sóval üdvözölték hagyományos viseletbe öltözött ukrán fiatalok, majd Vitalij Klicsko volt nehézsúlyú ökölvívó világbajnok, a jelenlegi kijevi polgármester is köszöntötte őket.

Az izraeli miniszterelnök először első ciklusa alatt, 1999 márciusában látogatott az országba, azóta nem látogatott izraeli vezető Ukrajnába. Nemcsak ebben különleges a látogatása azonban, ugyanis ő az első külföldi vezető, aki Volodimir Zelenszkij, színészből lett politikus áprilisi megválasztása óta Kijevbe érkezett.

Az izraeli elnök ezután a Babij Jar emlékműhöz is ellátogatott, ahol a holokauszt során mindössze két nap leforgása alatt több, mint 30,000 zsidó embert gyilkoltak meg, illetve a helyi zsidó közösség vezetőit is felkereste, Zelenszkij társaságában. Ez szintén jeles alkalom volt az ukrán történelemben, hiszen ez előtt még egyetlen ukrán államfő sem kísért el izraeli vezetőt hasonló helyszínekre.

Netanjahu a Holodomor („Éhhalál”) áldozatairól is megemlékezett, arról az 1930-as ember által okozott éhinségről, mely ukránok millióinak halálát okozta, és melynek népirtásként való elismerését kérte Kijev Jeruzsálemtől hivatalos csatornákon.

A zsidó állam és Ukrajna kapcsolatainak szorosabbra fűzését szorgalmazta hétfőn Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő Kijevben.

Megragadhatjuk a jövőt külön-külön is, de együtt jobban járnánk – jelentette ki Netanjahu Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott tanácskozásán. Egyúttal gratulált Ukrajna új államfőjének megválasztásához, és meghívta őt Jeruzsálembe.

Zelenszkij a találkozón a kelet-ukrajnai konfliktusra utalva azt hangsúlyozta: Ukrajna sokat tanulhatna Izraeltől, elsősorban a védelem és biztonság területén. Az ukrán elnöki hivatal szerint az izraeli fél továbbra is biztosított afelől, hogy támogatja Ukrajna területi integritását.

Az ukrán elnök kiemelte, hogy Izrael Ukrajna kulcsfontosságú kereskedelmi partnere a Közel-Keleten, a két ország közötti áruforgalom értéke meghaladja az egymilliárd dollárt évente. Az ukrán elnök reményét fejezte ki, hogy Izrael hamarosan ratifikálja a két állam közötti szabadkereskedelmi megállapodást, és akkor ez az összeg még jelentős mértékben tovább emelkedhet.

Elemzők szerint az izraeli miniszterelnök kijevi látogatásának stratégiai jelentősége van a közelgő izraeli parlamenti választások előtt. Netanjahu az őt támogató szavazatok számának növekedését várhatja a vizittől, mivel az egykori Szovjetunióhoz kötődő izraeli választók szavazatai jelentős súllyal bírnak.

A vasfüggöny lebontása után több mint egymillió ember telepedett le Izraelben az egykori szovjet tagköztársaságok területéről. Ők jellemzően az Avigdor Liberman vezette oroszbarát és nacionalista jobboldali Izrael a Hazánk nevű pártra szavaznak.

A megbeszélés előtt az izraeli kormányfői hivatal közleményében azt emelte ki, hogy a több százezer, Ukrajnából származó izraeli állampolgár élő hidat képez a két ország között, és a kapcsolat egyre szorosabbá válik.

Jeruzsálembe költöztetnék a nagykövetségüket ukrán politikusok

Még sosem állt ennyi ukrán politikus hasonló javaslat mögött.