Jeruzsálembe költöztetnék a nagykövetségüket ukrán politikusok

Ukrán politikusok lobbiznak Volodimir Zelenszkij elnöknél, hogy költöztesse az ukrán követséget Jeruzsálembe — írja a Times of Israel.

A parlamenti képviselők közel egyötöde írta alá azt a határozat-tervezetet, amelyben arra kérik az új zsidó származású elnököt, hogy kövesse az amerikai elnök példáját és ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

A 450 képviselő közül 85-en írták alá a pénteken benyújtott tervezetet, melyet az ukrán elnöknek és a kormány minisztereinek címeztek.

A szavazás időpontját még nem tűzték ki. A határozat elfogadása esetén sem rendelkezik kötelező erővel és a kormány figyelmen kívül hagyhatja.

Az ukrán parlamentben már több javaslat megbukott arra vonatkozóan, hogy az ukrán nagykövetség Jeruzsálembe költözzön, viszont még egy tervezet mögött sem állt annyi képviselő, mint most e mögött.

A múlt hónapban megválasztott Zelenszkij a beiktatási beszédében kijelentette, hogy

„az ukránoknak úgy kell védeni az országukat, mint ahogy azt az izraeliek teszik.”

Az amerikai követségen kívül eddig csak Guatemala nagykövetsége költözött át Tel-Avivból Jeruzsálembe. Románia és Brazília is ígéretet tett, hogy követi az amerikai lépést, de egyenlőre nem történt meg a költözés. Magyarország gazdasági külképviseletet nyitott Izrael fővárosában, Kanada konzervatív miniszterelnök-jelöltje, Andrew Scheer pedig megígérte, hogy ha sikerül Justin Trudeau-t legyőznie októberben, akkor a kanadai nagykövetséget is átkerül Jeruzsálembe.

Vette az üzenetet és azonnal lemondott az ukrán miniszterelnök

Volodimir Hrojszman nem sokkal azután jelentette be távozását, hogy Zelenszkij megüzente a kormánynak: csomagoljanak.