Vette az üzenetet és azonnal lemondott az ukrán miniszterelnök

Volodimir Hrojszman nem sokkal azután jelentette be távozását, hogy az új államfő, Zelenszkij letette az esküt, feloszlatta a parlamentet és megüzente a kormánynak, hogy csomagoljon.

Az ukrán miniszterelnök az új államfővel fennálló nézeteltérésével indokolta lemondását.

„A szerdai minisztertanácsi ülés után döntöttem úgy, hogy lemondok”

– mondta Hrojszman.

Hétfőn Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, a titkosszolgálat (SZBU) vezetője is benyújtotta lemondását.

Az ukrán média percekkel az után tette közzé Poltorák lemondó levelét, hogy hétfőn a törvényhozás előtt mondott beiktatási beszédében Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök mindkettejüket, illetve Jurij Lucenko főügyészt lemondására szólította fel.

Hricak lemondásáról közvetlenül Zelenszkij beszéde előtt adott hírt az ukrán média.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök néhány órával korábban tette le a hivatali esküt.

Zelenszkij letette esküjét, Putyin nem gratulál

Ukrajna új elnöke feloszlatta a parlamentet is és lemondásra szólította fel a kormányt.

A törvényhozók előtt elmondott beszédében felszólította a kormányt, hogy két hónapon belül mentse fel tisztségéből a titkosszolgálat (SZBU) vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert.

A kormány tagjainak azt üzente, hogy jobban teszik, ha ők is benyújtják felmondásukat.

Volodimir Zelenszkij. Fotó:  EPA/STEPAN FRANKO

A parlamenttől követelte még, hogy fogadjanak el jogszabályokat a képviselői mentelmi jog megszüntetéséről, a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségéről és a választási törvény módosításáról.

A ceremónián számos külföldi vendég volt jelen, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte.

Áder külön is tárgyalt Zelenszkijjel, ahol a kárpátaljai magyarok gondjairól is beszélt.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A magyar köztársasági elnök azt javasolta ukrán partnerének, hogy minél hamarabb állítsanak fel egy közös bizottságot, amelyben az összes vitás kérdést nyugodt légkörben tudják megbeszélni és megoldani.

A javaslatot Zelenszkij helyeslően fogadta — mondta Áder a megbeszélés után.

„Nekünk az az érdekünk, hogy Ukrajnával mint a legnagyobb lakosságszámú szomszédunkkal is ugyanolyan rendezett és nyugodt viszonyt ápoljunk, mint a többi szomszédunkkal. Erre mi készek vagyunk. Ugyanakkor azt is világossá tettem, hogy a Kárpátalján élő magyarok nem kérnek többet, mint azt, hogy Ukrajna az alkotmányban rögzített és az általa nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit betartsa”

– emelte ki az államfő.