Zsidó Ügynökség: „fennáll a veszély, hogy két zsidó nép alakul ki”

14,5 millió zsidó él jelenleg a világon, ahol az antiszemtizmus fokozódik szinte mindenütt – hangsúlyozta Jicák Herzog, a Zsidó Ügynökség (Jewish Agency) vezetője, aki a Fuhu.hu szerint abból az alkalomból nyilatkozott a Yedioth Ahronot című lapnak, hogy a világ legnagyobb zsidó szervezete idén ünnepli megalakulásának a kilencvenedik évfordulóját.

Kezdetben az volt a feladata, hogy támogassa Izrael állam megalakulását és az aliját, vagyis a zsidók hazatérését Izrael földjére. Most viszont az a feladata az Ügynökségnek, hogy megakadályozza Izrael állam és a diaszpóra eltávolodását egymástól — vélekedett Herzog.

„Nagyapám Izrael állam első főrabbija volt, édesapám Izrael egyik elnöke. Izraelnek tudomásul kell vennie, hogy nemcsak a Közel Kelet van a világon. Az Egyesült Államokban élő hat millió zsidó a médiából szerzi információit Izraelről, amellyel egyre nehezebb azonosulnia. Közben pedig antiszemita merényletek történnek az Egyesült Államokban (Pittsburgh és San Diego), ahol ilyenek már nagyon régen nem fordultak elő. Egyre növekszik a távolság a fiatal nemzedékek között, hiszen az Egyesült Államokban élő zsidók nagyrésze nem-zsidó iskolába jár”

— nyilatkozta az izraeli baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje, jelenleg a Zsidó Ügynökség vezetője.

Jicák Herzog.

„Hosszabb távon fennáll a veszély, hogy két zsidó nemzet alakul ki!”

— legalábbis ettől tart a leginkább a világ legnagyobb zsidó szervezetének vezetője nyilatkozata szerint.

A Zsidó Ügynökség egy sátor, melyben a világ 14,5 millió zsidó polgára egymásra találhat – hangsúlyozta az ügynökség vezetője.