Irán szerint Amerika el akarta lopni a hajójukat

Az amerikaiak szerették volna, ha továbbra is őrizetben marad a hat hete lefoglalt hajó, de a gibraltári bíróság csütörtökön úgy döntött, a hajó szabadon tovább haladhat. 

Ahogy a Neokohn is megírta, július elején azért állították meg az iráni olajszállítót, mert azzal gyanúsították, hogy Szíriának akar olajat vinni, amivel megsértette volna a Szíria ellen bevezetett uniós szankciókat. A Grace 1-et a brit királyi flotta tengerészei foglalták el. A hajó hat hétig állt a gibraltári kikötőben most azonban a korábbi amerikai kérések ellenére elengedték a hajót – írja a France 24.

Az amerikai igazságügyi minisztérium kérvényezte, hogy lefoglalhassa az őrizetben levő hajót, ez azonban a gibraltári bíróság szerint a meghallgatáskor még nem érkezett be, így nem vehették figyelembe, és a hajót elengedték.

Az iráni külügyminiszter Twitter-oldalán reagált:

„Miután az USA gazdasági terrorizmussal – ami megfosztja a rákos betegeket a gyógyszerüktől- nem érte el a célját, most azzal próbálkozott, hogy visszaéljen a jogi rendszerrel és ellopja a tulajdonunkat a tengeren. Ez a kalózkísérlet mutatja a Trump-adminisztráció megvetését a törvény iránt.”

Javad Zarif on Twitter: „Having failed to accomplish its objectives through its #EconomicTerrorism-including depriving cancer patients of medicine- the US attempted to abuse the legal system to steal our property on the high seas. This piracy attempt is indicative of Trump admin’s contempt for the law. / Twitter”

Having failed to accomplish its objectives through its #EconomicTerrorism-including depriving cancer patients of medicine- the US attempted to abuse the legal system to steal our property on the high seas. This piracy attempt is indicative of Trump admin’s contempt for the law.

Irán a Grace 1 lefoglalását követően lefoglalt egy brit hajót a Hormuzi-szorosban. Azt állították, hogy a Stena Impero brit olajszállító megsértette az iráni vizeket. A brit tiltakozás ellenére a hajó még mindig Irán partjainál vesztegel.

Az iráni hajó legénységét már a bejelentés előtt elengedték, és az AP jelentése szerint nincsenek hadihajók a Grace 1 környékén.

A britek valószínűleg arra számítanak, hogy Irán cserébe elengedi a Stena Imperot. Úgy tűnik, a britek nem kívánják szítani a feszültséget, ami az elmúlt hónapokban kialakult az Egyesült Államok és Irán között. Az Egyesült Államok eddig hiába próbálta megnyerni európai szövetségeseit arra, hogy állítsanak fel egy közös missziót, ami felügyeli a Hormuzi-szoros kereskedelmi hajóinak biztonságát.

Az Egyesült Államok nem reagált az iráni hajó elengedésére.

Irán bekérette a brit nagykövetet egy iráni tankhajó „illegális megállítása” miatt

A tankhajót azzal gyanúsították, hogy a Damaszkusz ellen az Egyesült Államok kérésére bevezetett európai uniós szankciók ellenére nyersolajat szállít Szíriába.