Merkel: új rendszerre van szükség az európai menekültügyben

Új rendszerre van szükség az európai uniós menekültügyi szabályozásban, ezért helyes, hogy az Európai Bizottság megválasztott új vezetője foglalkozni kíván a témával — mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben.

A német kormányfő Gitanas Nauseda litván államfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta: küzdeni kell az embercsempészek ellen, és amennyire csak lehet, vissza kell szorítani az illegális migrációt, hogy irányítható és rendezett legyen a bevándorlás.

Ezért folytatni kell a tárgyalásokat az afrikai országokkal, elő kell mozdítani a békefolyamatot Líbiában és a politikai rendezést Szíriában, és továbbra is érvényesíteni kell az EU-Törökország menekültügyi megállapodást — közölte.

Ezek mind fontos lépések, és ha megtételük után mégis jönnének „migránsok vagy menekültek Németországba, akkor szükségünk van egy új mechanizmusra”, amely azonban azt is világossá teszi, hogy az ügy valamennyi tagországot érinti, „mindenkinek a felelőssége” — tette hozzá a politikus.

Ezért „egyetértek Ursula von der Leyen új bizottsági elnökkel, aki azt mondja, hogy újra neki akar futni” a kérdés rendezésének. „Ez mindannyiunknak nagyon jó lenne” — mondta Angela Merkel.

Gitanas Nauseda kiemelte, hogy Litvánia szolidaritást tanúsít, befogad annyi menekültet, amennyit csak tud, és nem ellenezne egy új mechanizmust az ügy európai uniós szintű rendezésére.

Mint mondta, „megértettük, hogy az Európai Unió tagjaként nemcsak jogaink, hanem kötelességeink is vannak”.

Azonban az új rendszerben, „a felelősség elosztásában” figyelembe kell venni a tagállamok befogadási kapacitását — tette hozzá a litván államfő.