Jókora betonfalat húznak Gáza határára

A közelmúlt határmenti beszivárgásai miatt Izrael tovább erősíti a fallal (is) biztosított védelmét.

A 12-es televíziós csatorna értesüléseiről a The Jerusalem Post is beszámolt. Ezek szerint a védelmi minisztérium azt tervezi, hogy egy 9 kilométeres újabb szakaszon — Yad Mordechai és Sderot városai között — hat méter magas falat építenek a Gázai övezet mentén.

Az utóbbi hetekben számos esetben jelentettek illegális határsértést az izraeli rendvédelmi szerveknek. Például hat fegyveres palesztinnak is sikerült átszivárognia a határon Izrael területére. Őket az IDF katonáinak végül sikerült likvidálniuk.

Lelőtték a Hamász-fegyverest, aki izraeli katonákra támadt a gázai határnál

A palesztin fegyveres egy katonatisztet közepesen súlyosan, két katonát pedig enyhén sebesített meg.

Az új konstrukció költségéről a lap azt írja, hogy több tízmillió sékeles nagyságrenddel kalkulálnak. A megerősített védelemtől mindenki azt várja, hogy fokozni fogja a helyi izraeliek biztonságát a terrorista támadásokkal szemben.

A Gázai övezet mentén több mint félszáz településen hozzávetőlegesen 70 ezer izraeli lakos él. Az elmúlt 12 hónapban 10 alkalommal alakult ki olyan erőszakos konfliktus ezeken a területeken, amelyek a lakosok mindennapi életére radikális hatást gyakoroltak.

Májusban például öt civil áldozattal járt egy véres hétvége, melynek során mintegy 700 rakétabecsapódást regisztráltak izraeli területen.

AZ ENSZ-hez fordulnak segítségért az ország déli részén élő izraeliek

A Gázai-övezet mentén élő izraeli lakosok az emberi jogaik korlátozóit látják a Hamász terroristáiban, akik folyamatos fenyegetettségben tartják őket.