AZ ENSZ-hez fordulnak segítségért az ország déli részén élő izraeliek

A Gázai-övezet mentén élő izraeli lakosok az emberi jogaik korlátozóit látják a Hamász terroristáiban, akik folyamatos fenyegetettségben tartják őket.

Habár nem hivatalos tűzszünet van az arabok és Izrael kormánya között, a zsidó állam déli határai mellett élők nem érzik biztonságban magukat. Ezért arra készülnek, hogy jogi úton próbálnak segítséget kérni az Egyesült Nemzetek Szövetségétől (ENSZ) — írja a The Times of Israel.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Hamász tagjai és szimpatizánsai folyamatosan, és gyakran igen leleményesen, próbálják robbanóeszközöket szállító lufikkal rombolni a szomszédos Izrael területeit.

Könyvbe rejtett bombát reptettek lufikkal Izraelbe

Szeretlek, Stella, ez volt héberül a könyvre írva, amelyben robbanószerkezetet találtak a tűzszerészek. Lufikkal érkezett a palesztinoktól, mint a gyújtóbombák.

Most arról hallani, hogy helyi izraeli politikusokkal szövetkezve, civil aktivisták és helyi lakosok vizsgálják annak a jogi lehetőségeit, hogy milyen módon tudnának független sérelemkezelési eljárást kezdeményezni az ENSZ-nél. Elsődleges indokuk a folyamatos fenyegetettség, vagyis az emberi jogaik korlátozása.

Fotó: Vajon eljut-e a hangjuk az ENSZ-hez is? (The Times of Israel)

Mint arról a lap beszámolt, a térség izraeli településeinek lakói egyáltalán nem tartják jónak azt, hogy saját kormányuk engedményeket hoz a palesztin arabokkal szemben, és azt is több alkalommal nehezményezték, hogy az izraeli hadsereg túlzottan mértéktartónak mutatkozott sok olyan esetben, amikor szerintük fegyverrel kellett volna reagálni a támadásokra.

A Gázához közel eső közösségeket az elmúlt években ismétlődő erőszakos támadások érték, amelyek során a palesztin terrorcsoportok számtalan rakéta- és aknatámadást indítottak ellenük. A múlt év során a heti rendszerességűvé vált határ menti demonstrációk gyakran váltak erőszakossá, a zavargások során a gázaiak újra és újra erőfeszítést tettek a biztonsági kerítés áttörésére.

Ráadásul, amint az elégedetlen helyiek hangsúlyozzák: a folyamatos lufi-bomba támadások jelentős károkat okoztak a terület agrár- és természeti kincseiben is.