Konzervatív, Izrael-barát jelölt nyerte az elnökválasztást Guatemalában

Alejandro Giammattei programjában kiemelt helyet foglal el a zsidó állammal való szoros kapcsolat ápolása, a Hezbollah elleni fellépés, és a bevándorlással kapcsolatos konfrontáció Trumppal.

A jelöltet vasárnap választották államfővé, és az előzetes eredmények szerint a szavazatok 58 százalékát szerezte meg. A leköszönő Jimmy Morales elnök tisztségéért ringbe szálló 63 éves konzervatív jelölt ellenfele Sandra Torres, a balközép politikai erők jelöltje volt.

Izraellel kapcsolatban a múlt hónapban kijelentette: „Izrael ellensége Guatemala ellensége is.”

Az Israel Allies Foundation spanyol nyelvű kiadványában tett nyilatkozatában elmondta, külpolitikájában kiemelt fontosságúak lesznek Izraellel folytatott szoros kétoldalú kapcsolatok, az ország nagykövetségének Jeruzsálemben tartása és a Latin-Amerikában kiterjedten működő libanoni terrorcsoport, a Hezbollah elleni fellépés, — írja a The Times of Israel.

Giammattei, akit csupán jövő januárban iktatnak hivatalba, első nyilatkozatában kijelentette:

elnöksége egyik legelső feladata lesz áttekinteni, hogy mit lehet tenni az Egyesült Államokkal kötött migrációs egyezménnyel, amelyet Washington „erőltetett rá” Moralesre a Mexikó felől az Egyesült Államokba érkező bevándorlás megfékezése érdekében.

Az Egyesült Államokban hárommillió guatemalai él és dolgozik. Az országnak Washington a fő kereskedelmi partnere. A júliusban kötött egyezmény értelmében Guatemala a bevándorlás szempontjából biztonságos országnak minősül, a migránsok számára egy köztes állomássá válik, és az Egyesült Államokba tartóknak ott kell menekültstátuszért folyamodniuk, illetve az országnak be kell fogadnia a máshonnan érkezőket is.

Korábban, a Washingtonnal folyó tárgyalások során az előző elnök megpróbált kitáncolni a guatemalai lakosság által is ellenzett dokumentum aláírása alól. A guatemalai alkotmánybíróság egy végzéssel – ideiglenes hatállyal – megakadályozta, hogy az elnök aláírja a migrációs egyezményt.

Washington azonban márciusban felfüggesztette a Guatemalának, Hondurasnak és Salvadornak szánt amerikai segélyeket, miután Donald Trump elnök pellengérre állította a három országot, amiért állampolgáraik ezrével nyújtanak be menedékkérelmet az amerikai-mexikói határon. A gazdasági szankciók hatására Morales aláírta a megállapodást.

A mostani elnökválasztási kampányban mindkét jelölt elutasította a migrációs egyezményt, ugyanakkor ígéretet tett az Egyesült Államokba irányuló guatemalai kivándorlás megfékezésére.