Tisa BeÁv: mégis felengedték a zsidókat a Templom-hegyre

A reggeli összecsapásokat követően a rendőrség újra felengedte a zsidókat a Templom-hegyre. 

Ahogy a Neokohn is beszámolt róla, reggel összecsapások törtek ki a muszlimok és az izraeli rendőrség erői között. A muszlim hívők ugyanis megakarták akadályozni, hogy a Szentély pusztulását sirató zsidó tömegek feljussanak a Templom-hegyre.

A rendőrség a kora délutáni órákra úrra lett a helyzeten annyira, hogy úgy döntöttek felengedik a zsidó hívőket a Templom-hegyre – írja a The Times of Israel. 

A délutáni látogatások békében zajlottak, a muszlim hívők száma is lecsökkent és néhány „Allah Akbar” kiáltáson kívül az arabok nem támadták a látogatókat. Összesen 1729 zsidót engedtek fel a gyásznap alkalmából, ami 300-al több, mint tavaly. Amolyan „villám látogatásokat” tehettek, a rendőrség gyorsan beengedte, majd kikísérte őket a területről.

Jordánia azonnal elítélte az „izraeli erőszakot” a Templom-hegy környékén. Az Iszlám Dzsihád és a Hamász pedig megfenyegette Izraelt, amiért felengedték a zsidókat a Templom-hegyre. A The Jerusalem Post beszámolója szerint a Hamász egyik tagja a következőt nyilatkozta: „Figyeljük Izrael lépéseit.  Muszlimok millióinak a jogait sértette az ami történt.”

Muszlim ünnep üti a zsidó gyásznapot a Templom hegyen

Biztonsági megfontolásokból Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök úgy döntött, nem enged fel zsidókat a hegyre Tisa beÁvkor, a kapuknál tiltakozó ezrekre így is rátámadtak, — írja a The Jerusalem Post.