Tisa BeÁv: mégis felengedték a zsidókat a Templom-hegyre

A reggeli összecsapásokat követően a rendőrség újra felengedte a zsidókat a Templom-hegyre. 

Ahogy a Neokohn is beszámolt róla, reggel összecsapások törtek ki a muszlimok és az izraeli rendőrség erői között. A muszlim hívők ugyanis megakarták akadályozni, hogy a Szentély pusztulását sirató zsidó tömegek feljussanak a Templom-hegyre.

Clashes Break Out On The Temple Mount – Your News From Israel

Clashes are breaking out on the Temple Mount between Muslim protesters and Israeli police forces.

A rendőrség a kora délutáni órákra úrra lett a helyzeten annyira, hogy úgy döntöttek felengedik a zsidó hívőket a Templom-hegyre – írja a The Times of Israel. 

No Title

נכנסים פעם נוספת להר. הפעם הרבה פחות מוסלמים בפנים, ובהתאם העליה עוברת בשקט יחסי. קריאות אללה וואכבר לעבר העולים היהודים אבל שום דבר חריג מעבר pic.twitter.com/hJiThXrSYQ

A délutáni látogatások békében zajlottak, a muszlim hívők száma is lecsökkent és néhány „Allah Akbar” kiáltáson kívül az arabok nem támadták a látogatókat. Összesen 1729 zsidót engedtek fel a gyásznap alkalmából, ami 300-al több, mint tavaly. Amolyan „villám látogatásokat” tehettek, a rendőrség gyorsan beengedte, majd kikísérte őket a területről.

Jordánia azonnal elítélte az „izraeli erőszakot” a Templom-hegy környékén. Az Iszlám Dzsihád és a Hamász pedig megfenyegette Izraelt, amiért felengedték a zsidókat a Templom-hegyre. A The Jerusalem Post beszámolója szerint a Hamász egyik tagja a következőt nyilatkozta: „Figyeljük Izrael lépéseit.  Muszlimok millióinak a jogait sértette az ami történt.”

Muszlim ünnep üti a zsidó gyásznapot a Templom hegyen

Biztonsági megfontolásokból Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök úgy döntött, nem enged fel zsidókat a hegyre Tisa beÁvkor, a kapuknál tiltakozó ezrekre így is rátámadtak, — írja a The Jerusalem Post.