Muszlim ünnep üti a zsidó gyásznapot a Templom hegyen

Biztonsági megfontolásokból Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök úgy döntött, nem enged fel zsidókat a hegyre Tisa beÁvkor, a kapuknál tiltakozó ezrekre így is rátámadtak, — írja a The Jerusalem Post.

Tisa beÁv, a Szentély pusztulására emlékező zsidó gyásznap egybeesik a muszlim Eid Al-Adha „áldozat-ünnepével”, melyet annak az emlékére tartanak, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek.

A Templom-hegyet általában lezárják a nem-muszlim látogatók előtt a muszlim ünnepeken, de mivel a két ünnep átfedésben van idén, bizonyos zsidó szervezetek azért lobbiztak az izraeli hatóságoknál, hogy engedjenek fel zsidó látogatókat a területre.

Tisa beÁv, a héber naptári év legszomorúbb napja

A Talmud bölcsei ilyenkor számba veszik azon, a zsidó nép számára negatív ókori eseményeket, melyek ezen a napon történtek.

„A kaput 7:30-kor kellett volna kinyitni, de a rendőrség gyengeséget és félelmet mutatott, és egyelőre nem jelentette be, kinyitja-e a kaput a zsidó „látogatók” előtt, mivel tart a „helyi” muszlimok zavargásától. Ezzel a rendőrség csak azt demonstrálja a világnak, hogy kifizetődő a terrorizmus, illetve hogy ki is irányítja igazából a hegyet. (Kis segítség: Nem mi).”

— írta egyik tweetjében Avishai Grinzaig, a Maariv újságírója.

A reggeli muszlim imák befejezése után egy muszlim bejelentés érkezett: minden jelenlevő maradjon a területen, hogy megakadályozza a zsidók belépését, adott hírt róla a TPS.

A jelenlevő muszlimok végül nem maradtak a területen, rátámadtak a kapuk előtt várakozó zsidó tömegre. Az összecsapások során mindkét oldalon többen megsérültek.

Székeket és köveket dobáltak és harcra buzdító nacionalista szlogeneket kiabáltak.

Válaszul a rendbontásra a biztonságiak megkezdték tömegoszlató fegyverekkel, könnygázzal a tér kiürítését. Összecsapások törtek ki, melyekben könnyebb-közepes sérüléseket szenvedett a rendőrség szóvivője szerint négy rendőr, és tizenöt muszlimot kórházba szállítottak. Az akcióban a területet felügyelő Waqf erők vezetője is megsérült.

Egy 18 éves zsidó fiatalt egy felé dobott üvegpalack sebesített meg az óváros egyik utcáján a Ynet izraeli hírportál értesülései szerint.

Mindeközben a Templom-hegy bejáratánál kihelyezték Mohamed Morszi Hamasz terrorista és volt Muszlim Testvériség-vezető képét egy arab nyelvű felirat kíséretében: „Nem az évszázad megállapodására.”