„Sátán-kövezéssel” véget ért a háddzs Szaúd-Arábiában

Mintegy 2,5 millió muzulmán vett részt vasárnap a sátán jelképes megkövezésében Szaúd-Arábiában a mekkai zarándoklat utolsó napján, amelynek a lezárását jelzi a világszerte megkezdődött Eid Al-Adha áldozati ünnep.

A háddzs befejezéseképpen a muzulmán férfiak leborotválják, a nők pedig megfésülik a hajukat, ami a lelki megújulást és újjászületést jelképezi.

Az ötnapos mekkai zarándoklatot minden muzulmánnak egyszer életében teljesítenie kell, ha pénzügyileg és fizikailag képes az utazásra.

A muzulmánok világszerte az áldozati ünnep alkalmából tartott ünnepléssel emlékeznek meg a zarándoklat végéről, ilyenkor húst osztanak a szegényeknek.

Szaúd-Arábia szerint idén 1,85 millió zarándok érkezett Mekkába több mint 160 országból. A királyságból 634 ezren csatlakoztak hozzájuk, 70 százalékuk nem szaúdi lakos.

A háddzs a világ egyik legnagyobb vallási eseménye, és a biztosítása hatalmas logisztikai feladatot jelent évente a szaúdi kormány számára. Egészségügyi ellátást, autóbuszokat, ételt, vizet biztosítanak a zarándokok számára a háddzs különböző állomásain.

Muszlim ünnep üti a zsidó gyásznapot a Templom hegyen

Biztonsági megfontolásokból Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök úgy döntött, nem enged fel zsidókat a hegyre Tisa beÁvkor, a kapuknál tiltakozó ezrekre így is rátámadtak, — írja a The Jerusalem Post.