„Sátán-kövezéssel” véget ért a háddzs Szaúd-Arábiában

Mintegy 2,5 millió muzulmán vett részt vasárnap a sátán jelképes megkövezésében Szaúd-Arábiában a mekkai zarándoklat utolsó napján, amelynek a lezárását jelzi a világszerte megkezdődött Eid Al-Adha áldozati ünnep.

A háddzs befejezéseképpen a muzulmán férfiak leborotválják, a nők pedig megfésülik a hajukat, ami a lelki megújulást és újjászületést jelképezi.

Az ötnapos mekkai zarándoklatot minden muzulmánnak egyszer életében teljesítenie kell, ha pénzügyileg és fizikailag képes az utazásra.

A muzulmánok világszerte az áldozati ünnep alkalmából tartott ünnepléssel emlékeznek meg a zarándoklat végéről, ilyenkor húst osztanak a szegényeknek.

Hajj: ‘stoning of the devil’ ritual takes place near Mecca

Thousands of Muslims observing the hajj hurled pebbles at three pillars, believed to represent the…euronews, the most watched news channel in EuropeSubscri…

Szaúd-Arábia szerint idén 1,85 millió zarándok érkezett Mekkába több mint 160 országból. A királyságból 634 ezren csatlakoztak hozzájuk, 70 százalékuk nem szaúdi lakos.

A háddzs a világ egyik legnagyobb vallási eseménye, és a biztosítása hatalmas logisztikai feladatot jelent évente a szaúdi kormány számára. Egészségügyi ellátást, autóbuszokat, ételt, vizet biztosítanak a zarándokok számára a háddzs különböző állomásain.

Muszlim ünnep üti a zsidó gyásznapot a Templom hegyen

Biztonsági megfontolásokból Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök úgy döntött, nem enged fel zsidókat a hegyre Tisa beÁvkor, a kapuknál tiltakozó ezrekre így is rátámadtak, — írja a The Jerusalem Post.