Jövő heti Kohn

Sziget Fesztivál zsidó sátorral, Mesterségem a halál a Spiritben, klezmer Mádon, „zsidó Valentin nap”, családfakutatás Givatájimban. Zsidó programajánló a Luah közösségi eseménynaptár segítségével.

Keddig tart a legendás Sziget Fesztivál a Hajógyári Szigeten zsidó sátorral. A zsidóságot és Izraelt érintő programokról itt lehet tájékozódni:

„Sziget Fesztivál” venue bejegyzései.

„There are gates that can be opened with music.” „Az Égben vannak olyan termek, amelyek csak a dal hangjára nyílnak meg.” – ZoharA Nigunt Párniczky András gitáros és zeneszerző alapította 2001-ben.Az európai jazzéletben egyedülálló módon a formáció a kelet-európai zsidó hagyományokból merít.A Nigun…

Hétfő este 8-kor a Spirit Színházban tekinthető meg a 152 lépés Auschwitz felé című színdarab, melynek szövegkönyvét Robert Merle Mesterségem a halál című regényének és Rudolf Höss emlékiratainak felhasználásával írta Nagy Márk és Karácsony Gergely.

152 lépés Auschwitz felé

Rudolf Höss emlékiratainak felhasználásával Rudolf Franz Ferdinand Höß az auschwitzi haláltábor parancsnoka. Hogy válhat náci tömeggyilkos egy ötgyermekes családapából? Sérti-e az áldozatok emlékét, hogy egy ilyen ember életútját mutassuk be másfél-két órán át? Megpróbáljuk megérteni a megérthetetlent, – hogyan jöttek létre azok a bűnösök, akik irányításával megtörténhetett a történelem legmegbotránkoztatóbb tragédiája: a holokauszt -.

Csütörtök délután négykor a mádi zsinagógában Fegya, a „klezmerkirály, és a szaxofonnal is mesterien bánó Dunai Tamás színművész a XX. század tízes, húszas éveinek zsidó Odesszájába viszi el a közönséget – a Nagy Katalin alapította liberális szellemű városba, ahol a rengeteg nemzet keveredéséből adódó hatásokkal, beszűrődésekkel kivirágozhatott a zsidó kultúra, tudomány, zene, humor. Ebből az időből származó anekdotákból, városi legendákból, kocsmadalokból, viccekből kibontakozik az akkori zsidó világ színessége, gazdagsága. Gengszterek, kereskedők, fűszeresek, kocsmárosok mára már nem létező világa elevenedik meg a két nagyszerű művész tolmácsolásában.

Egy nap Mádon – Odesszai kocsmadalok

Já­vo­ri Fe­renc (Fegya) – zon­go­raDunai Tamás – szín­mű­vész, sza­xo­fon A „klezmerkirály”, Fegya és a szaxofonnal is mesterien bánó Dunai Tamás színművész a XX. század tízes, húszas éveinek zsidó Odesszájába viszi el a közönséget – a Nagy Katalin alapította liberális szellemű városba, ahol a rengeteg nemzet keveredéséből adódó hatásokkal, beszűrődésekkel kivirágozhatott a zsidó kultúra, tudomány, zene, humor.

Áv hó 15-én, csütörtök napnyugtától péntek napnyugtáig tart Tu BeÁv, zsidó szerelmesek napja, avagy a „zsidó Valentin-nap”.

Különleges meglepetéssel készülnek a „zsidó Valentin napra” Tel Avivban

Jövő héten nem mindennapi lánykérésekre lehet számítani Tu BeÁv alkalmából.

Vasárnap este hatkor Moshe Vohl, az első mádi rabbi életéről tart előadást Tóth Eszter fizikatanár a Drory Izraeli-Magyar Könyvtárban.

Tóth Eszter: Moshe Vohl, az első mádi rabbi (1734 – 1799)

A Drory Könyvtár soron következő előadása: Tóth Eszter: Moshe Vohl, az első mádi rabbi (1734 – 1799) Az előadó szívének szándéka, hogy emléket állítson ennek a csodálatos embernek. De Eszter fizikatanár. Ezért Moshe életét nem a legendák ködéből olvasta ki, hanem az általa felkutatott kőkemény tényekből. Ami nem egyszerű az 1700-as évek esetén.