Jövő heti Kohn

Sziget Fesztivál zsidó sátorral, Mesterségem a halál a Spiritben, klezmer Mádon, „zsidó Valentin nap”, családfakutatás Givatájimban. Zsidó programajánló a Luah közösségi eseménynaptár segítségével.

Keddig tart a legendás Sziget Fesztivál a Hajógyári Szigeten zsidó sátorral. A zsidóságot és Izraelt érintő programokról itt lehet tájékozódni:

https://luah.hu/venue/sziget-fesztival/

Hétfő este 8-kor a Spirit Színházban tekinthető meg a 152 lépés Auschwitz felé című színdarab, melynek szövegkönyvét Robert Merle Mesterségem a halál című regényének és Rudolf Höss emlékiratainak felhasználásával írta Nagy Márk és Karácsony Gergely.

https://luah.hu/esemeny/152-lepes-auschwitz-fele/

Csütörtök délután négykor a mádi zsinagógában Fegya, a „klezmerkirály, és a szaxofonnal is mesterien bánó Dunai Tamás színművész a XX. század tízes, húszas éveinek zsidó Odesszájába viszi el a közönséget – a Nagy Katalin alapította liberális szellemű városba, ahol a rengeteg nemzet keveredéséből adódó hatásokkal, beszűrődésekkel kivirágozhatott a zsidó kultúra, tudomány, zene, humor. Ebből az időből származó anekdotákból, városi legendákból, kocsmadalokból, viccekből kibontakozik az akkori zsidó világ színessége, gazdagsága. Gengszterek, kereskedők, fűszeresek, kocsmárosok mára már nem létező világa elevenedik meg a két nagyszerű művész tolmácsolásában.

https://luah.hu/esemeny/egy-nap-madon-odesszai-kocsmadalok/

Áv hó 15-én, csütörtök napnyugtától péntek napnyugtáig tart Tu BeÁv, zsidó szerelmesek napja, avagy a „zsidó Valentin-nap”.

Különleges meglepetéssel készülnek a „zsidó Valentin napra” Tel Avivban

Jövő héten nem mindennapi lánykérésekre lehet számítani Tu BeÁv alkalmából.

Vasárnap este hatkor Moshe Vohl, az első mádi rabbi életéről tart előadást Tóth Eszter fizikatanár a Drory Izraeli-Magyar Könyvtárban.

https://luah.hu/esemeny/toth-eszter-moshe-vohl-az-elso-madi-rabbi-1734-1799/