Elhunyt a 102 éves lengyel néni, a legidősebb Világ Igaza

Krystyna Danko egyike volt az Izrael által elismert legidősebb és legünnepeltebb zsidómentőknek.

Danko, aki néhány évvel ezelőtt megsüketült és meg is vakult, varsói otthonában, álmában halt meg abban a kórházi ágyban, amit holokauszt-túlélők vásároltak számára a közelmúltban.

A második világháború előtt árvaként befogadta a Kokoszko zsidó család Varsó közeli Otwock-beli otthonukba. A háború alatt Dankonak sikerült majdnem egyedül megmentenie a család mind a négy tagját, írja Yad Vasem, az izraeli holokauszt múzeum róla szóló aktája.

Egy titkos helyen bújtatta el az apát, Michalt, az anyát, Eugeniát, és legidősebb lányukat, míg a fiatalabb, 11 éves Mariát egy árvaházba küldte Otwockból Varsóba.

1998-ban világ igazának nyilvánították „hihetetlen” erőfeszítéseiért.

Fia, Wojciech nyilatkozatában így emlékezett meg róla:

„Ő volt a legcsodálatosabb anya, tele melegséggel és megértéssel (sőt mi több, humorérzékkel is). Minden jót megadott három gyermeke számára. Támogatta férjét Mieczysławot öt éves politikai bebörtönzése alatt a sztálinista terror idején, nehéz körülmények között felnevelve gyermekeit és támogatva családját.”

102 éves lett a legidősebb Világ Igaza

Virággal köszöntötte a II. világháború alatt zsidókat mentő, most 102 éves Kristina Danko-t az egyik zsidó szervezet lengyelországi otthonában.