102 éves lett a legidősebb Világ Igaza

Kristina Danko jelenleg a legidősebb Világa Igaza. Olyan nem zsidó, aki az élete kockáztatásával mentett zsidókat a holokauszt alatt. A 102 éves lengyel nőt virággal köszöntötte születésnapján az egyik zsidó szervezet – írja a The Jerusalem Post.

A Kokoszo-család négy tagját és egy másik családból egy fiatal lányt mentett meg, amikor a nácik elfoglalták Lengyelországot.

A jeruzsálemi Jad Vasem Központ adatai szerint Danko, aki árva volt, közeli barátságba került a Kokoszo-család legidősebb lányával, Helenával, akivel egy középiskolába jártak.

Danko sok időt töltött a családnál, ahol melegséggel és lelki támogatással fogadták.

Lengyelország 1939-es német lerohanása után, nagy személyes kockázatot vállalva, mindent megtett, hogy segítsen a Kokoszo-család tagjainak megmenekülni a nácik elől.

Egy titkos helyen bújtatta el az apát, Michalt, az anyát, Eugeniát, és legidősebb lányukat, míg a fiatalabb, 11 éves Mariát egy árvaházba küldte Otwockból Varsóba.

Később a kapcsolatot is ő tartotta a fiatal lány és a családja között, továbbította egymásnak írt üzeneteiket.

Amíg a családot egy Otwock közeli faluban bújtatta, ételt, ruhát és pénzt is vitt nekik.

Mind az öten túlélték a háborút. Később, amikor megkérdezték, miért kockáztatta az életét, úgy felelt, erkölcsi kötelességének érezte.

Kristina Danko 1998-ban kapta meg a Jad Vasemtól a Világ Igaza kitüntetést. Az általa megmentetett Kokoszo-család Varsóban telepedett le a háború után.

Egy zsidó szervezet, a From the Depths alapítója, Jonny Daniels személyesen kereste fel otthonában és virággal köszöntötte születésnapja alkalmából a most 102 éves asszonyt, akit rossz egészségügyi állapotban talált.

fotó: From the Depths

„Nagy megtiszteltetés volt meglátogatni őt a születésnapján. Ő egy igazi hős, aki az életét kockáztatta, hogy valami rendkívülit tegyen, megmentse öt testvéremet a holokauszt alatt. Jelenleg is gyűlölet vesz körül mindannyiunkat, egyre gyakoribb a rasszizmus és az antiszemitizmus. Az ilyen hősöktől, mint Krisztina Danko, azt tanulhatjuk meg, hogy kell kiállni és tenni, ami helyes, figyelmen kívül hagyva az ezzel járó kockázatokat”

– mondta Jonny Daniels.

Arról is beszélt, hogy az idős asszony rossz egészségügyi állapotban van, elvesztette a látását, alig hall valamit, az ágyához van kötve, drága orvosi eszközökre, például egy egészségügyi ágyra lenne szüksége, ezért a szervezet alapítója a közösség segítségét kérte.

„Arra kérjük az embereket, hogy csatlakozzanak hozzánk segíteni annak, aki segített nekünk”

– fogalmazott Jonny Daniels.