Az éj leple alatt ütöttek rajta Dvir Sorek gyilkosain

„Mikor a terrorista kinyitotta szemét, azt látta, hogy mi állunk fölötte” — számolt be az osztagot vezető IDF parancsnok. 

S. volt annak az IDF terrorelhárítási csoportnak a parancsnoka, akik már azután megkezdték a hajtóvadászatot, hogy az első hírek megérkeztek a 19 éves jesiva diák meggyilkolásáról. S. és csapata úgy nevezett „terroristavadászok,” például ők kapták el 2017-ben Ron Kokia IDF katona gyilkosát is.

Egy 19 éves jesiva-növendék a palesztin terror legutóbbi áldozata

Csütörtök reggel holtan találták azt a fiatal jesiva-tanulót, akinek eltűnését a Judea-Szamáriában levő vallási iskola vezetősége éjjel jelentette a hatóságoknak.

S. parancsnokkal a Yediot Aharonot héber nyelvű napilap készített interjút, amelyet az Arutz Sheva szemlézett. 

„Nem tudom kiverni Dvir Sorek arcát a fejemből – mondta a parancsnok az újságnak- nagyszerű fiú volt (…) a gyilkosság akkor történt, mikor épp könyveket ment venni az egyik tanárának. Amiket mondtak róla azok megérintették a szívem. Fontos volt számomra, hogy megismerjem milyen volt.”

S. 40 esztendős és három gyermekével Izrael déli részén él. S-t és a szakaszát gyakorlatozás közben érte a gyilkosság híre, de azonnal készenlétbe helyezték magukat. Éjszaka kapták meg a terroristák személyazonosságát, akik már ismertek voltak S. számára.

Szombaton éjszaka mérték be a terroristák tartózkodási helyét. Egy faluban leltek rájuk, ahol két ház volt a célpont. Az utolsó pillanatban kapták az infót, hogy két terrorista az egyik ház tetején alszik.

„Mikor elértük az ajtót, magunk elé küldtük a kutyákat, hogy keressék meg az alvó férfiakat. Mikor kinyitották a szemüket azonnal meglátták a kutyákat, engem és a többi katonát. Teljesen pánikba estek sütött a félelem a szemükből. Fel se merült bennük, hogy megfogjuk találni őket”

— írta le a parancsnok a rajtaütés pillanatait.

A terroristák eleinte titkolni próbálták személyazonosságukat, de hamar bevallották az igazat. A másik házat üresen találták, a terrorista a szomszédban levő épületbe rejtőzött. A család megpróbálta feltartani a katonákat, de végül elkapták a harmadik terroristát is.

„Mindig mikor belenézek a gyilkosok szemébe, látom, hogy sugárzik belőlük a félelem. Sose gondolják, hogy értük fogunk menni” – mondta a húsz éve szolgáló parancsnok.