Amerikai színész bojkottálta a Fauda készítőinek új Netflix sorozatát

David Clennon azért nem ment el a meghallgatására mert így kívánta kifejezni egyet nem értését az izraeli sorozat palesztin-ábrázolásával.

A 76 éves Clennon a Nancy ül a fűben című sorozatból ismert. A színész szerint a Fauda elsiklik afelett, hogy az izraeli hadsereg rendszeresen megsérti a palesztinok emberi jogait – írja a The Jerusalem Post. 

A véleménycikk a Truth Out nevű magát függetlennek tituláló  oldalon jelent meg azzal a címmel, hogy: „Nemet mondtam egy Netflix sorozat meghallgatására, mert támogatom a palesztin jogokat.” Clennon reméli a filmiparban mások is követik majd a példáját és nem támogatják tehetségükkel „Izrael apartheid államát.”

A Netflix egy új sorozatot rendelt a Fauda készítőitől, amely egy férfiról szól, akinek felborul az élete miután a feleségét elgázolják. A szereplőválogatás még folyik, Clennon egy mellékszerep olvasását utasította vissza.

„Hiszem, hogy az Izrael elleni kulturális és akadémiai bojkottnak különleges jelentősége van, csodálom azokat a professzorokat, akik nem hajlandóak Izraelben előadást tartani vagy fellépni”

— írta a színész a cikkben.

Clennon elismeri, hogy akciója valószínűleg semmilyen hatással nem lesz a milliós produkcióra. Azt viszont nem teszi hozzá, hogy a szerepet nem ajánlották fel neki, mindössze egy olyan meghallgatást utasított vissza, amire több tucat más színészt is meghallgatnak.

Fauda, avagy gyomorszájon vág a valóság

Ebben a döbbenetes izraeli sorozatban nincsenek jók és rosszak, hanem hús-vér emberek, családi háttérrel, érzelmekkel, pontosan megrajzolt, valós karakterek. Amichay Mihály Éva írása.