Gyűlöletbeszéd, cenzúra: Trump megrendszabályozná a közösségi médiát

Úgy tűnik, az amerikai elnök hamarosan tényleg lépni akar abban a kérdésben, amelyről hónapok óta folyik a diskurzus az amerikai közéletben, leginkább a republikánus oldalon.
Olyan közösségi média óriások, mint a Twitter, a Google, a Youtube illetve a Facebook kerültek az amerikai jobboldal célkeresztjébe, amiért a republikánus véleményformáló szerint, ellenségesen és kirekesztő módon bánnak az elnököt pártoló vagy az elnök politikáját helyeslőkkel – írja a Politico hírportál.

„Ha az internet egyenlőséget kínáló felület, ha az olyan közösségi platformok, mint a Twitter, a szólásszabadságra hivatkozva engednek teret gyűlölködő nézeteknek, akkor az elnök legalább egységes elbírálást szeretne látni a rendszerben”- jelentette ki egy neve elhallgatását kéri republikánus politikus.

A közösségi média óriások természetesen tagadják az ellenük felhozott vádakat, azt állítva, hogy nem tesznek különbséget a jobb- és baloldalról érkező politikai nézetek hirdetései közt, ugyanakkor, érvelnek republikánus véleményvezérek, üzleti titokra hivatkozva, algoritmusaik módszertanát nem hajlandók közzé tenni.

Trump amerikai elnök régóta ostorozza a közösségi médiatulajdonosokat, főként mióta olyan meghatározó jobboldali oldalakat tiltanak le, vagy moderálnak ki, mint Alex Jones, az ismert összeesküvés-elméleteket kedvelő véleményvezér oldala, az InfoWars illetve a Diamond and Silk nevű, nyíltan Trump-támogató oldal.

A most készülőben lévő törvénytervezet szabályozni igyekezne a közösségi média tulajdonosait, hogy azok ne diszkriminálják az elnök támogatóit, de ez a szabályozás érintené a Szövetségi Hírközlési Felügyeletet (FCC) illetve a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot (FTC), ami igen kényes ügy és sok, potenciálisan alkotmányos problémát is felvet, vélik a tervezetet ismerő, de azt bíráló törvényhozók.

A Google algoritmusai lenáciznák és cenzúráznák a konzervatívokat

A Google News mellőzendő „náciknak” minősítené, és nem szemlézné olyan konzervatív értelmiségiek cikkeit, mint Jordan Peterson, Ben Shapiro.

„A cenzúrát állami kézbe adni nem csak rémes ötlet, de ellentétes az első alkotmánykiegészítéssel (amely a véleménynyilvánítás szabadságához való jogról szól- a szerk.)” – aggódik Brendan Carr, az FCC biztosa.

Egy tavalyi FTC felügyelettel kapcsolatos szenátusi meghallgatás során Ted Cruz texasi republikánus szenátor azt állította, hogy egy tech-vállalat „aktív megtévesztőnek” tekinthető, még akkor is, ha semleges platformnak tűnik, mely valójában kimeríti a cenzúra fogalmát.

Noah Phillips republikánus biztos pedig úgy vélekedik, hogy az FTC monopóliumellenes és fogyasztóvédelmi hatóságai „nem az alkotmány első cikkejének betartását kieszközölő szervezetek kell legyenek.”

Lecsapnak a világmegváltó cenzorok a konzervatívokra

Mindig úgy a legkönnyebb visszaélni a hatalommal, ha azok, akik így tesznek, azt hiszik, a jó ügy érdekében cselekednek. Hajdú Tímea írása.