A palesztin terrorcsoportok ünneplik a jesiva-növendék meggyilkolását

Palesztin aktivisták pedig arra szólították fel Gush Etzion körzetben élőket, hogy töröljék a biztonsági kamerák felvételeit, hogy az IDF ne tudja azonosítani a gyilkost. 

Több palesztin csoport is örömét fejezete ki a terrorcselekménnyel kapcsolatban, amely során az éjjel megkéselték a 19 éves Dvir Soreket – írja a The Jerusalem Post.

Egy 19 éves jesiva-növendék a palesztin terror legutóbbi áldozata

Csütörtök reggel holtan találták azt a fiatal jesiva-tanulót, akinek eltűnését a Judea-Szamáriában levő vallási iskola vezetősége éjjel jelentette a hatóságoknak.

A Palesztin Hatóság pedig aggodalmát fejezte ki, hogy Izrael a gyilkosságot ürügyként fogja használni arra, hogy szigorítsa a palesztinok mozgását Ciszjordánia területén.

Az Iszlám Dzsihád szóvivője, Daoud Shehab hősiesnek és merésznek nevezte a gyilkosságot. „Ez az akció természetes reakció a megszállás bűncselekményeire” — nyilatkozta Shehab.

A Hamász pedig praktikus válasznak nevezte a támadást azokra az izraeli tervekre, hogy annektálják Ciszjordánia területeit. A Hamász szóvivője azt állította, hogy a meggyilkolt szolgálaton kívüli katona olyan katonai akadémián végzett, amely „a palesztinok meggyilkolását és földjük kisajátítását” hirdeti.

Mindkét szervezet a Wadi al-Hummusban épített illegális palesztin házak lerombolásában látja a gyilkosság indokát.

Mindeközben palesztin aktivisták arra szólították fel Gush Etzion körzetben élőket, hogy töröljék a biztonsági kamerák felvételeit, hogy az IDF ne tudja azonosítani a gyilkost. A Democratic Front for the Liberation of Palestine (DFLP) is üdvözölte a támadást, mivel a palesztinok „megszállás alatt” élnek, ezért a szervezet szerint joguk van az „ellenállásra.”

Egy, a Palesztin Hatóság alkalmazásában álló hivatalos személy szerint nem véletlen, hogy a támadás egy muszlim ünnep előtt történt. Az Áldozati ünnep vasárnap kezdődik. A Hatóság szerint lehetséges, hogy a Hamász van a gyilkosság mögött. A tisztviselő szerint a gyilkosság nem jó a palesztinoknak, hiszen így Izrael indokot találhat arra, hogy megnehezítse a palesztinok közlekedését az ünnep alatt.

A palesztinok saját nyomozást folytatnak, de nem árulták el a Postnak, hogy együttműködnek-e az izraeli nyomozással.