Oltással küzdenék le a bőrrákot

A vakcina nemcsak megelőzné, hanem akár gyógyíthatja is a melanómát.

Új „nano-vakcinát” dolgoztak ki Izraelben a melanoma kezeléséhez és a betegség megelőzéséhez — adta hírül a The Times of Israel. A sokat ígérő eljárást egereken tesztelték — és mindeddig sikeresnek bizonyult a bőr pigmenttermelő sejtjeiből (melanocyta) kiinduló rosszindulatú daganatokkal szemben vívott harcban.

„Kutatásunk egy teljesen új — vakcinás — megközelítés számára nyit ajtót a melanoma hatékony kezeléséhez, még a legsúlyosabb stádiumban lévő betegségek esetére is”

— jelentette ki Satchi-Fainaro professzor, aki a Tel Avivi Egyetem rákkutató intézményében vezette a kísérleteket.

Az eredményeket hétfőn a Nature Nanotechnology című fizikai és kémiai szakfolyóiratban tették közzé.

„A rák elleni küzdelem általánosságban — és ennek részeként a melanoma ellen vívott harc is — az évek alatt különböző kezelési módszerekkel történt, mint például a műtétek, kemoterápia, sugár- és immunterápia formájában. De a vakcinás megközelítést, amely már számos vírusos betegség ellen nagyon hatékonynak bizonyult, még nemigen alkalmazták a daganatos betegségek kezelésében” — hangsúlyozta Satchi-Fainaro.

„Tanulmányunk igazolja, hogy lehetséges hatékony nano-vakcina előállítása a melanoma ellen, és immunrendszer érzékenységének javítására az immunterápiákra”.

A kutatók a kísérletekhez olyan apró részecskékkel dolgoztak, amiket biológiailag lebontható polimerek alkotnak. Minden kis részecskébe két peptidet „csomagoltak” — azaz olyan aminosavakat, amik a melanoma sejtekben is megtalálhatóak. Ezután ezeket a nanorészecskéket belefecskendezték az egerekbe.

„A nanorészecskék ugyanúgy viselkedtek, mint a vírus által terjesztett betegségek ismert vakcinái”

— magyarázta a folyamatot Satchi-Fainaro. „Stimulálták az egerek immunrendszerét, és az immunsejtek megtanulták azonosítani és megtámadni a két peptidet — azaz a melanóma sejteket — tartalmazó sejteket.

„Ez pedig azt jelenti, hogy mostantól az immunizált egerek immunrendszere meg fogja támadni a melanoma sejteket, ha felbukkannának a testben”.

Személyre szabja az antibiotikumokat egy új izraeli találmány

A szakemberek által kidolgozott módszer célja, hogy csökkentse a baktériumok „szemtelen” ellenállását.

A most kidolgozott módszert több forgatókönyv mentén is tesztelték, és a kutatók úgy remélik, hogy a „nanovakcinás” megközelítésük a jövőben a melanómán kívül más megbetegedések kezelésére ha alkalmas lesz.

A kutatások egyik résztvevőjének elmondása szerint, ha a további tesztek is sikeresek lesznek, akkor

várhatóan öt-tíz év múlva kerülhet piacra az oltóanyag.